"Onzekerheid in Beiroet zal nog groter worden"

Het dodental van de dubbele zelfmoordaanslag in Beiroet is opgelopen tot 41. Er zijn ook meer dan 200 gewonden. "Dit vergroot de onzekerheid van de mensen in Beiroet, want in het verleden hebben we gezien dat er reacties kwamen", zegt correspondent ter plaatse Sander van Hoorn. Hij vreest voor represailles.

De dubbele zelfmoordaanslag gisteren in de sjiitische wijk Burj al-Barajneh, in het zuiden van de stad, werd opgeëist door terreurgroep IS. De wijk is een bolwerk van de militante Hezbollah-beweging, die in buurland Syrië meevecht aan de kant van president Bashar al-Assad. Het is niet de eerste keer dat IS aanslagen pleegt in Hezbollah-gebied in Libanon.

Intussen zijn ook meer details bekend over de zelfmoordaanslagen. "Er is een motorfiets de drukke woonwijk binnengereden en die heeft zichzelf tot ontploffing gebracht. Een tweede man stond te wachten tot de mensen te hulp kwamen en heeft vervolgens zijn bomgordel laten exploderen. Er was ook een derde man, maar die heeft zijn explosieven niet tot ontploffing kunnen brengen", vertelt correspondent Sander van Hoorn in Beiroet.

Dag van nationale rouw

Na eerdere aanslagen, onder meer op de Iraanse ambassade, waren de veiligheidsmaatregelen in de wijk al verscherpt. "Er zijn controleposten van het Libanese leger en van Hezbollah in de straten. Bij belangrijke gebouwen zijn er betonnen palen op de wegen gezet. Desondanks hebben deze mensen de kans gezien om de wijk binnen te komen. Ik kan me voorstellen dat de veiligheidsmaatregelen nu nog strenger zullen worden."

Van Hoorn vreest voor represailles. "Dit vergroot de onzekerheid van de mensen in Beiroet, want in het verleden hebben we gezien dat er reacties kwamen, dat er ook in soennitische wijken aanslagen werden gepleegd omdat zij verantwoordelijk werden gehouden. Je ziet nu al dat de verdenking uitgaat naar een nabijgelegen Palestijns vluchtelingenkamp." Twee van de drie daders zouden Palestijnen geweest zijn, de derde een Syriër.

In Libanon is vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd. Hezbollah heeft al benadrukt dat het blijft strijden tegen IS. Libanon staat onder grote druk door de burgeroorlog in Syrië, maar stellen dat die helemaal is overgewaaid naar het kleine buurland, is een brug te ver volgens Sander van Hoorn. Hij ziet een gezamenlijke veroordeling van de aanslag door de Libanese politiek, die probeert om de sektarische tegenstellingen in te perken.