Absolute meerderheid voor Aung San Suu Kyi in Myanmar

De oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie (NLD) in Myanmar (Zuidoost-Azië), van de bekende politica Aung San Suu Kyi, heeft de absolute meerderheid in het parlement behaald. De partij wint genoeg zetels om de volgende president te kiezen. Dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt. De partij van Suu Kyi verplettert daarmee de huidige regerende partij USDP die door het leger wordt gesteund.

De overwinning van Nobelprijswinnares Suu Kyi is zonder meer historisch: voor het eerst in meer dan een halve eeuw tijd kan Myanmar nu een leger-vrije regering krijgen. Toch blijft het leger een belangrijke invloed hebben, aangezien het automatisch 25 procent van de zetels in het parlement mag benoemen.

De NLD haalt evenwel meer dan twee derde van de zetels in het parlement, de drempel die nodig is om de nieuwe regering te mogen vormen en een nieuwe president te benoemen. Hiermee lijkt een vreedzame overgang naar democratie bezegeld, na decennia van militaire dictatuur.

Aung San Suu Kyi kan grondwettelijk gezien wel geen president worden in Myanmar. De huidige oppositieleidster heeft eerder al laten verstaan dat zijzelf bij een overwinning de touwtjes in handen zal nemen achter de schermen.

Leger bereid samen te werken

De overwinning van Aung San Suu Kyi bij de verkiezingen van vorige zondag - de eerste vrije verkiezingen sinds 1990- was verwacht. Maar dat de zege zulke proporties zou aannemen, hadden weinigen zien aankomen.

Het leger heeft het verlies van de USDP nog niet toegegeven, het wacht daarvoor liever tot echt alle stemmen zijn geteld. Toch erkent de legerleiding de - al dagen duidelijke - klinkende overwinning van Suu Kyi.

Generaal Min Aung Hlaing, bevelhebber van het leger, zegt bereid te zijn om met Suu Kyi te praten en samen te werken.