Cameron: "Nog niet zeker of Jihadi John gedood is"

De Verenigde Staten hebben bij een luchtaanval in Syrië "Jihadi John" in het vizier genomen, de beruchte moordenaar van de onthoofdingsvideo's van de terreurgroep IS. Volgens de Britse premier Cameron is het nog niet zeker dat de man daarbij om het leven kwam.

Veel officiële informatie over de aanval is er nog niet, ook niet over hoe de Verenigde Staten "Jihadi John" op het spoor zijn gekomen en de operatie voorbereid hebben. "We onderzoeken het resultaat van de nachtelijke aanval en zullen meer informatie geven zodra dat gepast is", zegt Peter Cook, de woordvoerder van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De Britse premier Cameron zegt dat de aanval op de Brit, die officieel Mohammed Emwazi heet, een gezamenlijke actie was van de VS en Groot-Brittannië. 

"Ik heb altijd gezegd dat we er alles aan zouden doen om Emwazi op te sporen en hem te stoppen, zodat hij geen mensen meer kan doden. Samen met de Verenigde Staten hebben we de klok rond gewerkt om hem op te sporen."

Cameron omschrijft Emwazi als een barbaarse moordenaar. "Hij was de hoofdbeul van IS en een bedreiging voor de wereld. Dit was een daad van zelfverdediging. Het was het juiste ding om te doen."

"Met hoge graad van zekerheid gedood"

Hoewel Cameron nog een slag om de arm houdt, ziet het ernaar uit dat Emwazi de aanval niet overleefd heeft. Volgens een anonieme bron bij de Amerikaanse overheid is de terrorist waarschijnlijk gedood bij de luchtaanval, maar hij voegde er wel aan toe dat het nog te vroeg is om dat met alle zekerheid te kunnen zeggen. De Britse openbare omroep BBC citeert een belangrijke militaire bron die zegt dat Jihadi John "met een hoge graad van zekerheid" gedood is.

Naar verluidt heeft IS een veiligheidscordon gecreëerd rond de plaats van de aanval, vlak bij het islamitische gerechtsgebouw in Raqqa.

Drone

Volgens de Amerikaanse televisiezender CNN en de krant Washington Post, die ook anonieme regeringsbronnen citeren, zou de luchtaanval via een drone zijn uitgevoerd. Die zou een voertuig waarin "Jihadi John" zou hebben gezeten, onder vuur hebben genomen. Volgens de Washington Post zou bij die aanval mogelijk ook een ander lid van de groep die zichzelf The Beatles noemt (zie verder), gedood zijn.

Mocht "Jihadi John" effectief gedood zijn, dan zou dat een belangrijke mijlpaal zijn in de strijd tegen IS. De Amerikaanse president Barack Obama beloofde na de reeks onthoofdingsvideo's van Amerikaanse gijzelaars namelijk om gerechtigheid te doen geschieden. Door zijn gruwelijke video's was "Jihadi John" een van de symbolen, zo niet hét symbool, geworden van de brutaliteit van de terreurorganisatie.

Londens accent

"Jihadi John" dook voor het eerst op in de onthoofdingsvideo van de Amerikaanse journalist James Foley in augustus 2014. Daarna werd hij aan nog meer onthoofdingen gelinkt, zoals die van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff, de Britse hulpverlener David Haines, de Britse taxichauffeur Alan Henning, de Amerikaanse hulpverlener Abdul-Rahman Kassig en de Japanse journalist Kenji Goto.

"Jihadi John" was in de IS-video's steevast vermomd, maar werd geïdentificeerd door zijn Londens accent. Vorig jaar waren de inlichtingendiensten hem al op het spoor, maar pas begin dit jaar werd zijn identiteit bekendgemaakt, uit veiligheidsoverwegingen.

The Beatles

Het bleek om Mohammed Emwazi te gaan. Emwazi werd in 1988 geboren in Koeweit, maar toen hij 6 was, verhuisden zijn ouders met hun kinderen naar Londen. Emwazi studeerde er computerwetenschappen en radicaliseerde gaandeweg. In 2012 is hij naar Syrië afgereisd om zich aan te sluiten bij IS.

Samen met 3 andere Britse Syriërstrijders vormt hij een viertal dat zich "The Beatles" noemt, naar de Britse band. Elk van hen heeft een naam van een Beatle als schuilnaam genomen. Emwazi vernoemde zichzelf dus naar John Lennon. Maar anders dan de beroemde zanger geeft Emwazi "Peace" niet bepaald een "chance".

"Jihadi John" komt uit West-Londen