Daar is "eeuwige opposant" Tshisekedi weer

Etienne Tshisekedi, de eeuwige oppositieleider in Congo, is klaar om terug te keren naar Congo om daar deel te nemen aan de "nationale dialoog" van president Joseph Kabila. Dat heeft zijn partij UDPS aangekondigd. In september deelde de partij nog mee dat André Kalonzo Ilunga als "voorlopige voorzitter" was aangeduid en dat Tshisekedi dus aan de kant was geschoven.

Tshisekedi verblijft sinds augustus 2014 in Brussel, waar hij werd opgenomen in een ziekenhuis. Het is onduidelijk in hoeverre hij genezen is. Zijn terugkeer naar Congo "hangt af van de datum die vastgelegd wordt voor de start van de dialoog, als die plaatsvindt onder het toezicht van de internationale gemeenschap", zegt woordvoerder Bruno Tshibala van de UDPS.

Een kleine twee maanden geleden leek de UDPS nog aan te sturen op een nieuwe partijleider. Toen klonk het dat de kaders en leden van de partij André Kalonzo Ilunga hadden aangeduid als "voorlopige voorzitter" die een buitengewoon partijcongres zou voorbereiden. In hoeverre dat scenario nu nog realistisch is, blijft onduidelijk.

Uitstel of geen uitstel?

In juni al kondigde de Congolese president Joseph Kabila aan dat er een nationale dialoog zou komen om de kieskalender te bespreken, maar ook de organisatie en financiering van de verkiezingen. Zijn mandaat als president loopt nog tot eind 2016.

Kabila mag zich geen kandidaat stellen voor een derde ambtstermijn, al vrezen zijn tegenstanders dat zijn kamp alles in het werk stelt om een verder uitstel te forceren. Ook die nationale dialoog zou daar deel van uitmaken. Aan die dialoog zouden zoveel mogelijk politici, maar ook vertegenwoordigers van het middenveld moeten deelnemen.

De meeste andere oppositiepartijen hebben al aangegeven dat ze niet willen deelnemen aan de dialoog, net omdat ze het zien als een nieuw uitstelmanoeuvre.

Begin deze week heeft Kabila aan de in Kinshasa geaccrediteerde diplomaten laten weten aan dat de langverwachte dialoog "spoedig" zou starten, zonder zich echter uit te spreken over een concrete datum.