Discussie over opvang in Geraardsbergen zet verhouding tussen Open VLD en N-VA op scherp

De discussie over de vrijwillige opvang van vluchtelingen, door steden en gemeenten, zet de verhoudingen tussen de regeringspartijen Open VLD en N-VA weer op scherp. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) toont weinig begrip voor de sociale problemen waar Geraardsbergen mee moet afrekenen. Maar burgemeester De Padt verwijt hem een gebrek aan dossierkennis.

De Padt liet in het programma "De ochtend" verstaan dat zijn stad, met bijna 33.000 inwoners, dubbel zoveel leefloners telt als andere steden en gemeenten in Vlaanderen. Dat Francken dan naar Vilvoorde verwijst, dat wel vluchtelingen opvangt en waar het nochtans ook moeilijk is, valt in slechte aarde. "Hij zou beter eens wat meer naar hier komen", zegt De Padt. "Dan zou hij ten minste weten waarover hij spreekt."

De Padt verwijst in zijn repliek ook naar een interview met de Antwerpse OCMW-voorzitter Fons Duchateau, een partijgenoot van Francken, die in de krant zegt dat hij het een manifeste blunder zou vinden wanneer hij zelf een lokaal opvanginitiatief zou oprichten in Antwerpen. "Zal de staatssecretaris even scherp zijn voor het Antwerpse stadsbestuur?"

De Croo wil draaiboek

Vanmorgen, voor de start van het kernkabinet, was de sfeer tussen de liberalen en N-VA ook al niet te best. Vicepremier Alexander De Croo, partijgenoot van burgemeester De Padt, toonde begrip voor de situatie in Geraardsbergen. Hij pleitte voor een draaiboek dat steden en gemeenten wegwijs moet maken om met vluchtelingen om te gaan.

Francken vindt zo'n draaiboek zinloos. "Eigenlijk staat daar gewoon uitleg in: hoe begin je daaraan?" De staatssecretaris is niet van plan om De Padt aan te spreken op zijn gedrag. "Dat is niet aan mij. Hij krijgt een brief. Het is een vrijwillige oproep. Dat betekent dat ik niemand ga verplichten. Als hij niet wil, moet dat niet doen. Maar ik mag toch een mening hebben, niet?"