Duitsland verlengt grenscontroles tot midden februari

Duitsland verlengt tot midden februari zijn grenscontroles vanwege de vluchtelingencrisis. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. Berlijn voerde medio september opnieuw grenscontroles in.
Een grensovergang tussen Duitsland en Oostenrijk.

"Gegeven het feit dat er geen belangrijke verandering (in de toestroom van vluchtelingen) is geweest, worden de grenscontroles voor drie maanden verlengd, dit keer op basis van de artikels 23 en 24 van de Schengengrenscode", aldus het ministerie. Berlijn bracht de Europese Commissie eind oktober op de hoogte dat het van plan was gebruik te maken van die procedure als de vluchtelingenstroom naar Duitsland niet afnam.

Duitsland verlengde de grenscontroles voorlopig per schijf van een maand, volgens een procedure uit de Schengencode. Nu grijpt het land naar andere uitzonderingsprocedures waarmee de regels voor het vrij verkeer van personen tot twee jaar lang terzijde kunnen worden geschoven.

De grenscontroles gebeuren voor het merendeel aan de grens met Oostenrijk.

Duitsland verwacht dit jaar tot een miljoen asielzoekers op te vangen.