Homans naar tweedaagse top in Denemarken over aanpak radicalisering

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) reist volgende week naar de Deense plaats Aarhus voor een tweedaagse internationale conferentie over de aanpak van radicalisering. Ze zal er met experts ideeën uitwisselen over de aanpak van radicalisering en gewelddadig extremisme. Homans zal er ook het Vlaamse beleid toelichten.

Volgende week donderdag en vrijdag vindt in Aarhus een conferentie plaats over radicalisering en gewelddadig extremisme ("Building resilience to radicalisation and violent extremism").

De locatie van de conferentie is geen toeval. De Deense stad Aarhus geldt een beetje als een voorbeeld voor de aanpak van teruggekeerde jihadisten. In het "Aarhusmodel" ligt de klemtoon niet op bestraffen, maar op preventie, ondersteuning en begeleiding.

Vlaams minister Homans is door de Deense overheid uitgenodigd voor de tweedaagse conferentie. "Deelname aan deze conferentie biedt de mogelijkheid om de aanpak van radicalisering en gewelddadig extremisme met andere experten te bespreken en om wederzijds ervaringen uit te wisselen", klinkt het op het kabinet-Homans. Er is ook een bilaterale ontmoeting gepland met de burgemeester van Aarhus, Jacob Bundsgaard, over het "Aarhusmodel".

Verder buigt de conferentie zich vooral over het preventieve luik van de strijd tegen radicalisering. Op die manier sluit de bijeenkomst nauw aan bij de bevoegdheden van Vlaanderen in de aanpak van radicalisering. "Bovendien biedt deze conferentie ook een internationaal platform om het Vlaamse beleid ter zake toe te lichten", aldus nog het kabinet-Homans.