Israëlische violist Itzhak Perlman gelauwerd in Nederland

De Israëlische dirigent en violist Itzhak Perlman heeft de Nederlandse Edison Oeuvreprijs Klassiek gekregen. "Hij is een van de meest gerenommeerde klassieke muzikanten ter wereld en heeft een enorm oeuvre opgebouwd de voorbije decennia", motiveert de jury.

De Edison Oeuvreprijs Klassiek gaat dit jaar naar de Israëlische violist en dirigent Itzhak Perlman. De Edisonprijzen behoren tot de oudste muziekprijzen ter wereld en zijn de oudste awards voor muzikanten in Nederland. De onderscheiding werd voor het eerst toegekend in 1960.

Itzhak Perlman wordt dit jaar bekroond met de Edison Oeuvreprijs Klassiek. De 70-jarige Perlman studeerde in de jaren 50 viool in Jaffa en in New York. In 1963 debuteerde hij in Carnegie Hall in New York.

Meer dan vijftig jaar later heeft hij een gevarieerd oeuvre uitgebracht met werk van onder anderen Beethoven, Sibelius, Prokofiev en Mendelssohn. Hij werkte als dirigent samen met heel wat bekende musici, zoals Placido Domingo en Leon Fleisher.

Bij het bredere publiek is Perlman bekend van zijn optredens in "The tonight show" en "Sesame Street". Hij gaf verschillende optredens in het Witte Huis in Washington.