John Crombez geeft Eric Van Rompuy gelijk: de regering schat zichzelf te rijk

SP.A-voorzitter en begrotingsspecialist John Crombez geeft Eric Van Rompuy (CD&V) gelijk. Van Rompuy zei gisteren dat de federale regering te optimistisch is over een aantal inkomsten. Cijfers bevestigen dat nu, laat Crombez weten op Twitter.
Jasper Jacobs

Van Rompuy was in het programma "Villa politica" niet mals voor de regering. Die rekent zich te rijk, liet hij weten, waarbij hij de vergelijking maakte met de regering-Verhofstadt. De foute inschatting van een aantal inkomsten zal er volgens van Rompuy toe leiden dat de regering een aantal beloften niet zal kunnen waarmaken. Daaronder ook de beloofde 100 euro extra nettoloon, die zowat de helft van de Belgen vanaf 2018 zouden moeten krijgen. "Maar daarvoor is in 2018 een nultekort nodig."

Dat zo'n nultekort er komt, acht ook SP.A-voorzitter Crombez nu erg onwaarschijnlijk. Op Twitter laat hij weten dat de begroting net binnen is en dat daaruit blijkt dat er in 2018 een tekort verwacht wordt van 2 miljard euro.

"Er is geen probleem"

Minister van Financiën Johan van Overtveldt, heeft intussen al gereageerd. Hij ziet, zoals hij al eerder zei, geen probleem voor de financiering van de taxshift. Op Twitter is tussen hem en Crombez intussen een klein woordenoorlogje ontstaan.