Luik verbiedt Pegida-betoging

De Luikse burgemeester Willy Demeyer heeft een betoging van de anti-islambeweging Pegida, gepland voor 21 november, verboden. De burgemeester vreest rellen tussen Pegida-aanhangers en tegenstanders als de mars toch zou doorgaan.
Sophie Kip

Op 3 november diende Luikenaar Lionel Baland een verzoek tot betoging in met hoogdringendheid. Baland is regelmatig in Duitsland te gast om op bijeenkomsten van Pegida te spreken.

De aankondiging van een tegenbetoging, en de recente incidenten bij een Pegida-betoging in Duitsland, heeft de burgemeester ertoe aangezet om de optocht te verbieden.

Dat Luik niet ver van de Duitse grens ligt, waar Pegida ontstond maar waar ze ook veel tegenstanders heeft, speelde ook mee in Demeyers beslissing. "Het risico op schermutselingen tussen aanhangers en tegenstanders van Pegida, zoals die zich voordeden bij vorige optochten in Duitsland, is reëel", zei Demeyer.