Maffiabaas vrijgesproken voor "Goodfellas"-overval uit 1978

De 80-jarige Amerikaanse maffiabaas Vincent Asaro is vrijgesproken voor de overval op de luchthaven van New York in 1978. De overval komt aan bod in de bekende film "Goodfellas" van Martin Scorsese.
Vincent Asaro mocht de rechtbank verlaten als een vrij man.

Een volksjury sprak Asaro vrij op elke aanklacht. De man maakt deel uit van de Bonanno's, een van de grootste maffiaclans van New York. De hoogbejaarde man stapte als een vrij man de rechtszaal buiten. Hij wil nu in de eerste plaats "een goed etentje met zijn familie".

Bij de overval in 1978 drong een groep gewapende en gemaskerde mannen de Lufthansa-terminal binnen op de New Yorkse luchthaven JFK. Ze gingen aan de haal met 5 miljoen dollar aan cash geld en juwelen ter waarde van 1 miljoen dollar. De "Lufthansa heist" was destijds de grootste geldoverval ooit in de VS.

Het proces tegen Vincent Asaro startte op 19 oktober en de jury beraadde zich sinds maandag. De maffiabaas, die verraden zou zijn door zijn neef Gaspare Valenti, riskeerde levenslang. Dat hij toch wordt vrijgelaten, is een blamage voor het openbaar ministerie in Brooklyn.

"Geen bewijs"

De akte van beschuldiging las als een misdaadroman, met moorden, bedreigingen, diefstallen, brandstichting en andere illegale activiteiten. Volgens de advocaten van Asaro was er geen enkel bewijs. Ze vroegen zich ook af waarom de politie zoveel jaren gewacht heeft om hem te arresteren.

Asaro zou de beroemde overval in 1978 samen gepland hebben met Jimmy Burke van de familie Lucchese, die in 1996 stierf in de gevangenis. Burke diende als inspiratie voor de film "Goodfellas" van Martin Scorsese. Zijn personage "Jimmy Conway" werd vertolkt door Robert De Niro.