Merkel verdedigt omschakeling naar strenger asielbeleid maar blijf erbij: "Wir schaffen es".

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verdedigt de keuze van haar regering om het asielbeleid te verstrengen na het openarmenbeleid dat Duitsland voerde sinds de zomer. Asielzoekers kunnen opnieuw teruggestuurd worden naar het Europese land waar ze voor het eerst geregistreerd werden. Merkel benadrukte dat het maar om een beperkt aantal mensen gaat.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde dinsdag aan dat vluchtelingen en asielzoekers die in Duitsland aankomen, nadat ze eerst in een andere EU-lidstaat geregistreerd werden, opnieuw naar dat land teruggestuurd zullen worden. Daarmee past Berlijn de Europese Dublin-verordening opnieuw toe. Merkel had die eind augustus opgeschort toen ze alle vluchtelingen welkom heette.

Op een persconferentie zei Merkel dat de verstrenging nodig is om de verdeling van vluchtelingen over Europa eerlijker te maken. "De landen aan de buitengrenzen van de EU zouden niet meer dan hun deel van de last moeten torsen, maar ook niet minder", zei de bondskanselier na een bezoek van de Australische eerste minister Malcolm Turnbull. "Dat landen in de frontlijn van de migratiestroom de nieuw aangekomen vluchtelingen registreren, gebeurt op dit moment te weinig", liet de bondskanselier weten.

Grenscontroles blijven

Medewerkers van Merkel gaven toe dat ze niet meteen wisten wat de wijziging inhield die Binnenlandse Zaken dinsdag aankondigde. Later klonk het dat het om een technische aanpassing gaat. Hoe dan ook komen maar weinig mensen in aanmerking om teruggestuurd te worden. "Die gevallen zijn veel kleiner in aantal dan het totale aantal mensen dat arriveert", zei Merkel.

Berlijn deelde ook mee dat de grenscontroles, die in september werden ingevoerd, zeker nog tot midden februari worden aangehouden. De Europese Commissie ziet er geen graten in, wegens de uitzonderlijke omstandigheden van de migratiecrisis. "Maar de controles, die bedoeld zijn om nieuwe vluchtelingen te registreren, moeten wel proportioneel blijven", zei een Commissiewoordvoerster.

Kritiek op haastwerk

Het Duitse persagentschap DPA heeft intussen de hand kunnen leggen op een brief die medewerkers van het Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF) gestuurd hebben aan hun topman Frank-Jürgen Weise. Hij werd in september door Merkel aangesteld om het tempo waaraan beslissingen worden genomen op te voeren en onontvankelijke asielaanvragen sneller op het spoor te komen. De medewerkers van Weise beschuldigen hem ervan de rechten van vluchtelingen met de voeten te treden, rechters aan te stellen die slechts een paar dagen opleiding achter de rug hebben en het speuren naar terroristen te ondermijnen.

Wat nu, mevrouw Merkel?

Bondskanselier Merkel staat in eigen kringen onder druk door de vluchtelingencrisis. Op de Duitse zender ZDF kwam ze vanavond onder de titel "Was nun, Frau Merkel?" tekst en uitleg geven over haar beleid. Alles is onder controle, klonk het vanuit de tv-studio. Merkel herhaalde nogmaals haar bekende leuze: "Wir schaffen es."

De bondskanselier gaf toe dat er binnen haar eigen partij, de christendemocratische CDU discussies zijn. Onder meer met minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Ook politici van partijen lieten al verstaan dat de vluchtelingenstroom niet oneindig kan zijn. Maar de bondskanselier weigert alvast om een maximum vast te leggen.