Parijs opgeschrikt door een reeks terreuraanslagen

In Parijs hebben op drie plaatsen schietincidenten of explosies plaatsgevonden. Daarbij zijn meer dan 140 mensen gedood. Het geweld brak uit omstreeks 21.30 uur in een restaurant en een bar. Bij een gijzelingsactie, even later in een concertzaal, zijn ongeveer honderd mensen om het leven gekomen. Ook in de buurt van het Stade de France, waar een wedstrijd bezig was, waren meerdere explosies te horen en vielen dodelijke slachtoffers.

Aan het restaurant Le Petit Cambodge en bar Le Carillon hebben om 21.30 uur één of meerdere schutters het vuur geopend op enkele mensen die op het terras zaten. Een getuige zegt dat ze met automatische wapens schoten vanuit een auto. Ze maakten verschillende dodelijke slachtoffers.

Aanvankelijk was niet direct duidelijk dat het om een aanslag ging. Iemand uit de buurt dacht dat er vuurwerk werd afgestoken. Een vrouw die in een restaurant zat, aan de overkant van de straat, hoorde iemand "Allahu akbar" roepen, alvorens het geweld losbrak.

Concertzaal

Rond 22 uur was er ook een gijzeling van een hondertal mensen in concertzaal Bataclan, vlak bij het canal Saint-Martin. Daar was op het ogenblik van de feiten een optreden bezig van de groep Eagles Of Death Metal. Een getuige die kon ontsnappen zegt dat een waar bloedbad is aangericht. "Er vond een explosie plaats. En schutters schoten met pump-action guns op het publiek." In de Bataclan vielen de meeste slachtoffers: ongeveer 100 mensen. Ook iets verderop, in het restaurant L'Equipe was er een aanval.

Een journalist van Europe 1 die op het optreden aanwezig was, spreekt van twee of drie individuen die waren binnengekomen, zonder masker en gewapend met automatische wapens van het type kalasjnikov. "Ze schoten blindelings het publiek in." Nog iemand anders zegt dat één van de daders ook explosieven bij had. Een andere getuige zegt dat het geweld 10 tot 15 minuten bleef duren. "Ze slachten iedereen één voor één af", liet iemand in de zaal weten via sociale media.

Omstreeks 23.15 uur was de situatie in de Bataclan "stabiel". Intussen was ook een tiental brandweerwagens toegekomen. Iets voor middernacht werden de bezoekers in kleine groepen geëvacueerd. De oproerpolitie heeft de concertzaal bestormd en heeft daarbij twee gijzelnemers doodgeschoten. Enkele daders zouden geroepen hebben: "We doen het voor Syrië" en ook hier "Allahu akbar".

Stade de France

Ook in de buurt van het voetbalstadion Stade de France zijn explosies gehoord. Het gaat wellicht om twee zelfmoordaanslagen en een bomaanslag. Er werden twee snack bars getroffen. De toegang tot het stadion is zo gauw mogelijk afgesloten.

Op het moment van de feiten werd in het Stade de France de oefenwedstrijd Frankrijk-Duitsland gespeeld. De knallen waren binnen het stadion hoorbaar. Maar de wedstrijd werd niet direct stilgelegd, om geen paniek te veroorzaken.

De Franse president Hollande was zelf ook aanwezig tijdens de wedstrijd. De veiligheidsdiensten hebben hem in alle discretie in veiligheid gebracht. Eerder vandaag moest het Duitse elftal zijn hotel verlaten wegens een bommelding.

Rond 22.45 uur werd het Stade de France ontruimd. Het publiek kreeg via de luidsprekers te horen om dat in alle kalmte te doen. Supporters liepen verweesd de grasmat op, terwijl een helikopter over het stadion vloog.

Verschillende mensen waren intussen op de hoogte van de aanslagen. Enkele tientallen van weigerden uit schrik zelfs het stadion te verlaten en de stad in te trekken. Veel supporters hadden overigens hun sleutels en portefeuilles in bewaring gegeven en konden die niet terug krijgen.

Noodtoestand afgekondigd

In Parijs is het zogenoemde plan "rouge alpha" afgekondigd. Dat treedt in werking als er op verschillende plaatsen tegelijk sprake is van aanslagen. Een tweehonderdtal soldaten is in de loop van de avond naar het 10e en 11e arrondissement gestuurd. Burgemeester van Parijs, Annie Hidalgo, vroeg de inwoners om hun huis of appartement niet te verlaten omdat het lang niet zeker is of alle daders opgepakt of neergeschoten zijn. President Hollande heeft de noodtoestand afgekondigd. Alle landsgrenzen van Frankrijk gaan dicht.