Regering laat arbeidsongeschikten dan toch met rust

Werknemers die langdurig thuiszitten met een ziekte-uitkering, zullen dan toch niet verplicht gereactiveerd worden. Dat moet blijken uit de nieuwe beleidsnota van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) wilde werknemers die weigerden mee te werken aan een re-integratieplan een stuk uitkering afpakken. Peeters heeft het nu echter niet meer over "straffen", maar over "kansen geven".

De Block wou langdurig zieken verplicht reactiveren, door te bekijken wat de zieke werknemer wel nog kan betekenen voor zijn werkgever, in plaats van wat hij niet meer kan. Na drie maanden zou een herintegratieplan moeten zijn uitgetekend. Werknemers die weigeren of niet goed meewerken, zouden tien procent van hun uitkering verliezen.

Maar het "responsabiliserend systeem" van de federale regering maakt plaats voor een vrijwillig systeem van begeleiding op maat. Dat schrijft De Standaard, die de teksten kon inkijken. In plaats van na drie manden, moet er pas na zes maanden een herintegratietraject zijn uitgetekend. Bovendien komen er geen sancties als de werknemer weigert.

Peeters volgt daarmee de kritiek van de vakbonden en het advies van de Nationale Arbeidsraad, dat eerder het vrijwillige karakter van zo'n integratie benadrukte wil die kans op slagen hebben.

"De gesprekken zijn nog lopende, maar evolueren in de gunstige richting", laat het kabinet van Peeters aan onze redactie weten. De Block en Peeters sleutelen nu elk aan een Koninklijk Besluit over de kwestie.