Schildpad van Jan Fabre blijft in Namen dankzij fundraising

De geldinzameling in Namen om de bronzen schildpad van Jan Fabre "Searching for Utopia" te kopen, is een succes geworden. Dat meldt Francis Malacord, directeur van de Fédération du Tourisme de la Province de Namur (FTPN).
BELGA
De versie van "Searching for Utopia" van Nieuwpoort.

Na afloop van de tentoonstelling "Facing Time Rops/Fabre", die eind augustus afliep, wilde Namen het kunstwerk behouden.

"Searching for Utupio" werd becijferd op een waarde van 500.000 euro. De stad Namen zou van dat bedrag 100.000 euro bijdragen, Waals minister van Toerisme René Collin (CDH) 200.000 euro. Het Koning Boudewijnfonds heeft 50.000 euro vrijgemaakt.

Restte nog 150.000 euro die moest worden ingezameld. De fundraising bij private partners en het grote publiek bracht 200.000 euro op, meer dan voldoende dus. Uiteindelijk deed de eigenaar van de schildpad, Galerie Guy Pieters, nog 50.000 euro van de prijs af, waardoor de stad niet moet bijleggen. De nieuwe eigenaar is de FTPN.

De bronzen schildpad, die 6.500 kg weegt en zeven op vijf meter lang is, kreeg in maart haar plaats in de stad. Zowat 41.000 mensen bezochten de Rops/Fabre tentoonstelling, die op 14 maart van start ging en op 31 augustus eindigde.

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om de reuzenschildpad die eerder in Nieuwpoort was te zien, maar om een andere versie van het kunstwerk. De schildpad van Nieuwpoort wordt momenteel gerestaureerd en krijgt later een nieuwe stek in de badstad.