Sms-alerts bij rampen of aanslagen op komst

Bij een terreuraanslag, een ramp of een andere noodsituatie in ons land zal iedereen in de gevarenzone daarover een sms krijgen. Dat kondigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan in zijn nieuwe beleidsnota, zo schrijven enkele kranten en is bevestigd aan onze redactie.

Het SMS-alertsysteem komt er na onderhandelingen met de drie gsm-operatoren die in ons land actief zijn: Proximus, Mobistar en BASE. Zij zullen ervoor zorgen dat iedereen die in een risicozone met een gsm rondloopt een nood-sms'je krijgt. Dus niet alleen de inwoners maar ook bezoekers of buitenlandse toeristen zullen een berichtje krijgen.

Op die manier "kunnen we hen verwittigen en hen op de hoogte houden van wat hen te doen staat", legt Jambon uit in het radionieuws. "Je kunt het de moderne versie noemen van hoe men vroeger met een radiowagen rondreed en de mensen gevraagd werd om hun ramen en deuren dicht te houden enzovoort. Die informatie krijgen ze nu op hun gsm."

De privacy van de ontvangers zal volgens Jambon gegarandeerd blijven doordat alleen de operatoren zullen weten wie een berichtje krijgt.

De aanbesteding voor het systeem zal de komende maanden gebeuren. Samen met minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) wordt de wet gewijzigd die het systeem mogelijk moet maken.

Ook nieuwe noodplannen

Voor de crisiscommunicatie tussen de overheidsdiensten onderling komt er volgend jaar dan weer één beveiligd webportaal, met de naam "Incident & Crisis Management System". Dat nationale systeem zal de al bestaande noodsystemen in Antwerpen, Limburg en Luik vervangen.

In zijn beleidsnota kondigt Jambon tot slot ook aan dat België nieuwe "noodplannen" krijgt. Er komt een "bijzonder nationaal noodplan terroristische aanslag", dat een algemene respons gaat coördineren bij gelijk welke aanslag.