Vlaming wil niet extra betalen voor groene energie

Vlamingen vinden hernieuwbare energie belangrijk, maar ze willen er niet extra voor betalen. Dat blijkt uit een rondvraag van het Radio 2-programma "De inspecteur".
AP2012

Energie opgewekt door onder meer windmolens en zonnepanelen is de toekomst. De ondervraagden in de studie zijn het eens met die stelling. Zo is 67,5 procent ervan overtuigd dat we binnen 50 jaar alleen nog hernieuwbare energie zullen gebruiken. Windenergie wordt gezien als de belangrijkste energiebron in de toekomst.

Maar als het erop aankomt om een energieleverancier te kiezen, doet de grote meerderheid dat nog steeds op basis van de prijs. Slechts 11,9 procent van de ondervraagden geeft aan dat het aandeel groene stroom doorslaggevend was bij de keuze van de leverancier.

Nochtans zegt 83 procent dat ze het belangrijk vinden dat een deel van de energie uit hernieuwbare energie komt. 23 procent geeft aan dat ze hiervoor meer willen betalen.

Zonnepanelen

59,2 procent van de ondervraagden heeft geen zonnepanelen en wil er ook geen. 26 procent overweegt de aankoop, 15 procent heeft al zonnepanelen. Van de mensen die geen zonnepanelen willen, blijkt dat de meeste mensen de investering het grootste struikelblok vinden, of het feit dat ze huren of in een appartement wonen. Het wegvallen van de subsidies blijkt niet doorslaggevend. Het belangrijkste voordeel dat mensen zien, is een lagere energiefactuur.

"De inspecteur" riep deze week uit tot de week van de hernieuwbare energie. Meer informatie daarover vindt u op de website van Radio 2.

De studie werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau GfK. Er werden 1.008 mensen ondervraagd in een representatieve steekproef.