Vluchtelingen blijven Middellandse Zee oversteken ondanks slechte weer

Vorige maand oktober zijn op de Griekse eilanden alweer 210.000 bootvluchtelingen aangekomen. En ondanks het steeds slechter wordende weer op de Middellandse Zee blijft de stroom vluchtelingen ook deze maand aanhouden.

Vooral het Griekse eiland Lesbos ziet de vluchtelingen blijven komen: gemiddeld 3.300 per dag deze maand november. Bovendien blijft de toestand er schrijnend. "Met de winter die er aankomt, zijn de opvangomstandigheden en de capaciteiten daar erg minimaal en onvoldoende", aldus het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.

Momenteel zouden zo'n 16.000 vluchtelingen op Lesbos zitten, terwijl er maar plaats is voor 2.800. Heel wat vluchtelingen, ook kinderen, blijven daardoor op straat.

In heel 2015 hebben tot nu 806.000 vluchtelingen Europa geprobeerd te bereiken via de Middellandse Zee, zegt de VN. 3.460 van hen stierven of zijn nog vermist.