Voormalige rechterhand Sarkozy veroordeeld wegens verduistering

De voormalige rechterhand van de Franse ex-president Nicolas Sarkozy, Claude Guéant, is veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel, een boete van 75.000 euro en vijf jaar verbod op het uitoefenen van een openbaar ambt. Guéant en vier anderen stonden terecht voor het verduisteren van overheidsgeld.

Guéant en kompanen stonden terecht voor feiten gepleegd tussen 2002 en 2004. De man was kabinetschef van Sarkozy toen die Binnenlandse Zaken onder zijn hoede had en schopte het onder president Sarkozy zelf tot minister van Binnenlandse Zaken (2011 tot 2012).

De rechtbank veroordeelde ook de voormalige directeur-generaal van de nationale politie Michel Gaudin tot tien maanden met uitstel. Drie andere oud-leden van het kabinet-Sarkozy hoorden zich eveneens veroordeeld worden tot celstraffen met uitstel en/of geldboetes.