Zit de emmer van Geraardsbergen vol?

Heeft burgemeester Guido De Padt gelijk als hij zegt dat "de emmer van Geraardsbergen vol zit"? Volgens de Open VLD'er neemt de stad al heel wat sociale lasten op de schouders, zoals het begeleiden van een groot aantal leefloners. Wij zochten de cijfers op en vergeleken Geraardsbergen met enkele gemeenten in de omgeving, het gemiddelde van de middelgrote steden in Vlaanderen en de grote steden Antwerpen en Gent.

Wat blijkt? De cijfers van Geraardsbergen ogen inderdaad niet rooskleurig. Zowel qua aantal leefloners, kansarmoede als schuld per inwoner scoort de stad van De Padt een stuk hoger dan het gemiddelde van de steden van vergelijkbare omvang. Of dat dan betekent dat er geen asielzoekers opgevangen kunnen worden, is een andere vraag. De burgemeester wil uiteraard druk zetten om extra financiële middelen te krijgen als hij opvangplaatsen moet aanbieden. Als je vergelijkt met de grote steden Antwerpen en Gent oogt de problematiek in Geraardsbergen overigens al heel wat bescheidener.

De cijfers komen van de website Lokale Statistieken, een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse overheid en de lokale besturen.

lees ook