"Dit is een brede strategie en dat is angstaanjagend"

De reeks bloedige IS-aanslagen in Parijs waren duidelijk gecoördineerd en goed voorbereid. "Dat is angstaanjagend" zegt VRT-journalist Rudi Vranckx. "Ze willen ons meesleuren in het militaire moeras in Syrië."

Acht zwaarbewapende mannen met kalasjnikovs en bommengordels. Zelfmoordkamikazes in Parijs, een trieste primeur voor onze zuiderburen. Volgens enkele getuigen die de aanslagen overleefden viel vooral de erg jonge leeftijd van de terroristen op, allemaal jongens.

Ze zouden "Allah u akbar" (God is de grootste, nvdr.) hebben geroepen. En dat het de schuld was van de Franse president, die het voortouw neemt in de strijd tegen terreurgroep IS.

Op sociale media maken jihadisten zich vrolijk over de bloedige aanslagen. "En dat is alvast een zegen voor IS. Als je Twitter bekijkt, dan zie je dat het jihadi-universum geëxplodeerd is van vreugde", weet VRT-journalist Rudi Vranckx. 

"Hier zijn geen propere uitwegen voor"

De aanslagen in Parijs lijken in elk geval gecoördineerd: haast gelijktijdig uitgevoerd, allemaal op publieke plaatsen met de duidelijke bedoeling om willekeurig en zo veel mogelijk slachtoffers te maken.

Vranckx: "Dat het om een gecoördineerde aanslag gaat, is heel belangrijk. Het is niet omdat Jihadi John gisteren gedood is, dat men 's avonds aanslagen heeft gepleegd in Parijs. Dit is al langer voorbereid. Dit is een bredere strategie en dat is angstaanjagend", analyseert Vranckx.

Vranckx ziet een sterke link met de oorlog in Syrië. "Een belangrijk element is de wraak. "Zolang je ons doodt in Syrië, zullen we hier wraak nemen", redeneren ze. Voor hen is de oorlog ginder achter en de situatie hier één oorlog."

De situatie op het terrein in Syrië en Irak is als het ware communicerende vaten met de situatie hier in het Westen. "De expansie van IS in Syrië staat onder druk. Het lijkt er op dat men de jonge jihadisten die men niet op het slagveld kan gebruiken, hier als kanonnenvlees inzet. Men wil ons meesleuren in de conflicten daar. Er zijn hier geen propere uitwegen voor", zegt Rudi Vranckx.

Frankrijk, alweer

2015 is voor Frankrijk een annus horibilis. In januari waren er al de aanslagen tegen Charlie Hebdo. Elke week zou er wel een aanslag worden verijdeld in Frankrijk. Waarom wordt Frankrijk kennelijk geviseerd?

"Er is een Frans vliegdekschip naar Syrië onderweg. Frankrijk wil nu ook daar ingrijpen, naast Irak. Frankrijk neemt het voortouw in de militaire planning tegen IS. Het is een oorlog", zegt Vranckx.

"Tegelijk heb je ook een grote gemeenschap in Frankrijk waaruit men kan putten. Daarom is het belangrijk om te weten of ze uit de Franse banlieues of uit de gevangenissen komen, dan wel van buiten. Maar zelfs al komen ze van ter plekke, dan nog zal het voor een stuk gecoördineerd zijn vanuit Syrië."

Spanning en oorlog

De Franse president François Hollande spreekt van een oorlog. Dat is volgens Vranckx ook de bedoeling van de terroristen. "Ze willen angst creëren waardoor onze samenleving onder druk komt te staan."

"De woorden van de islamhaters, het conflictmodel, zijn luider gaan klinken afgelopen nacht. Dan hebben de terroristen gewonnen, want ze kunnen dan nog beter rekruteren uit gefrustreerde jongeren."

"Je kan er ook niet om heen: dit is zoals 9/11 in de VS. Daaruit zijn oorlogen voortgekomen. En dan hebben de terroristen ook gewonnen."