"Drie dadergroepen gingen gecoördineerd te werk"

De aanslagen in Parijs zijn het werk van drie groepen van terroristen die nauw met elkaar samenwerkten. Dat heeft de procureur van Parijs gezegd in een eerste stand van zaken. In totaal waren er zes afzonderlijke aanslagen, alle zelfmoordenaars droegen exact dezelfde bommengordel. Volgens een voorlopige balans vielen er 129 doden en 352 gewonden, waarvan er 99 in kritieke toestand verkeren.

"In dit stadium van het onderzoek kunnen we stellen dat er waarschijnlijk drie samenwerkende dadergroepen achter deze barbaarse daad zitten", stelde de procureur van Parijs François Molins vanavond tijdens een persconferentie. "Zeven terroristen zijn gedood."

Molins gaf vervolgens een kort chronologisch relaas van de verschillende aanslagen, zes in totaal. De eerste aanslag vond plaats om 21.20 uur aan het Stade de France in Saint-Denis. Daar zijn twee lichamen van terroristen gevonden. Daarna ging het in een ijltempo verder. In goed een half uur tijd vielen tientallen doden.

De procureur bevestigde ook dat de drie daders in het theater Bataclan verwezen naar Syrië en Irak. Het drietal bleef verschillende uren in het theater. Een van hen werd uiteindelijk omstreeks 1.20 uur gedood tijdens de inval van de speciale interventie-eenheden. De twee anderen lieten hun bommengordel ontploffen. In de Bataclan alleen al vielen 89 doden.

Dader geïdentificeerd op basis van vingerafdrukken

Molins bevestigde ook dat een van de daders in de concertzaal formeel geïdentificeerd is op basis van zijn vingerafdrukken. De Fransman van 29 stond bekend bij de politie, maar was nooit eerder veroordeeld. De laatste tijd werd hij wegens zijn vermoedelijke banden met moslimextremisten wel in het oog gehouden door de veiligheidsdiensten.

Op het lichaam van de dader van de eerste aanslag aan het Stade de France is een Syrisch paspoort gevonden. Dat paspoort is vorige maand, op 3 oktober, geregistreerd op het Griekse eiland Leros. Hoe de man daarna is doorgereisd naar Frankrijk, is voorlopig nog onduidelijk. De man van 25 was echter niet bekend bij de Franse inlichtingendiensten.

Franse media meldden eerder vandaag dat aan het voetbalstadion op het lichaam van een andere terrorist een Egyptisch paspoort zou zijn gevonden.

Lof voor Belgische veiligheidsdiensten

Molins sprak ook nadrukkelijk zijn waardering uit voor het werk van het Belgische parket en onze inlichtingendiensten. Voor de theaterzaal was immers een grijze Polo met Belgische nummerplaat gesignaleerd.

De huurder van de wagen, een Fransman die in Brussel verbleef, werd vanmorgen bij een controle aan de Frans-Belgische grens gesignaleerd. Hij bevond zich samen met nog twee Belgen in een wagen. Molins bevestigde niet of het om dezelfde verdachten ging die later vandaag bij huiszoekingen in Molenbeek zijn opgepakt, maar vermoedelijk is dat wel het geval.

Arrestatie in Duitsland

In Rosenheim in de Duitse deelstaat Beieren werd overigens eerder vandaag al een man gearresteerd van wie de plaatselijke politiediensten vermoeden dat hij gelieerd is aan de terroristen in Parijs. Bij een controle afgelopen donderdag bleek de man tot de tanden toe bewapend én wellicht onderweg naar Parijs. In zijn wagen vonden de agenten verscheidene pistolen, geweren, munitie, machinegeweren en explosieven. Het gaat om een 51-jarige Montenegrijn.