"Onze gedachten en gebeden gaan uit naar het Franse volk"

In het buitenland wordt geschokt gereageerd op de aanslagen in Parijs van gisteravond. De Amerikaanse president Barack Obama noemde de aanslagen in een korte reactie "hartverscheurend" en "een schandalige daad van terrorisme". Er is veel bereidheid om Frankrijk bij te staan.

"Deze aanslagen zijn een poging om onschuldige burgers te terroriseren", aldus Obama vanuit het Witte Huis. "Deze aanslagen zijn niet alleen een aanval op Parijs, maar een aanval tegen de mensheid en onze universele waarden", klonk het nog.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet via Twitter weten "zwaar geschokt" te zijn. Hij betoont zijn solidariteit met het Franse volk.

"Europa is in het hart getroffen", zo verwoordde de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn gevoelens. "Italië weent om de slachtoffers in Parijs".

De Britse premier David Cameron is naar eigen zeggen geschokt. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar het Franse volk. We zullen er alles aan doen om te helpen", zo liet hij via Twitter weten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel treurt ook om de slachtoffers: "Ik ben diep geschokt over de gebeurtenissen in Parijs." De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, die gisteravond in het Stade de France aanwezig was bij de vriendschappelijke voetbalinterland tussen Frankrijk en Duitsland, reageert eveneens geschokt. "Wij staan aan de zijde van het Franse volk", laat hij weten.

Rusland biedt zijn hulp aan bij het onderzoek naar de aanslagen. "Rusland is geschokt en veroordeelt deze onmenselijke daden", klinkt het bij een Kremlinwoordvoerder. De Russische eerste minister Dmitri Medvedev verklaarde dat de aanslagen niet gerechtvaardigd kunnen worden en riep de internationale gemeenschap op "zich te verenigen tegen het extremisme".

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelt de aanslagen. Hij vertrouwt er naar eigen zeggen op dat de Franse autoriteiten alles in het werk zullen stellen om de schuldigen voor de rechter te brengen.

De Spaanse premier Mariano Rajoy liet zijn Franse collega Manuel Valls telefonisch weten dat het Spaanse volk solidair is met de Fransen.

Ook de Nederlandse minister-president Mark Rutte is geschokt door de toestand in Parijs, zo liet hij weten. "De situatie is nog zeer onoverzichtelijk, maar het is duidelijk dat er veel slachtoffers te betreuren zijn. Dat is werkelijk afschuwelijk en heel Nederland leeft met Frankrijk mee."

Ook het Vaticaan reageerde geschokt op de aanslagen en riep op tot "een beslissende en solidaire reactie". Federico Lombardi, de woordvoerder van de Heilige Stoel, had het over "een aanval op de vrede van de hele mensheid".

De Chinese president Xi Jinping zei in een telefoongesprek met Hollande dat China "deze barbaarse daad" veroordeelt en dat hij bereid is bij te dragen om de veiligheid op te schroeven en terrorisme te bestrijden. De Japanse regering is "geschokt" en "woedend" over de aanslagen in Parijs en wil met de internationale gemeenschap samenwerken om terreur te voorkomen, aldus de regeringswoordvoerder Yoshihide Suga.

Volgens de Australische premier Malcolm Turnbull is "het huis van de vrijheid aangevallen door terroristen, vastberaden om de vrijheid aan te vallen en te onderdrukken, niet enkel in Frankrijk maar de hele wereld".

De Braziliaanse president Dilma Rousseff zei dat ze geschokt is door de aanslagen, die ze als "terroristische brutaliteit" bestempelde. Haar Argentijnse ambtgenote Cristina Fernandez de Kirchner veroordeelde de "horror en globale tragedie van terrorisme". "Er is een dringende nood om op een globale schaal het probleem van terrorisme aan te pakken vanuit een nieuw, breder perspectief, want anders zullen we ons nergens veilig kunnen voelen", aldus de Argentijnse presidente.

"We zijn verenigd met het Franse volk in dit tragische moment", aldus de Indiase premier Narendra Modi.

Egypte veroordeelde de aanslagen en drukte steun uit met Frankrijk. "Egypte beklemtoont zijn steun aan de internationale inspanningen om terrorisme te bestrijden", aldus het kantoor van president Abdel-Fattah al-Sisi.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken Abdel al-Jubeir noemde de aanslagen een "schending van iedere etiek, moraal en religie". Saudi-Arabië vraagt om de internationale inspanningen te verdubbelen om terreur uit te roeien.

De woordvoerder van de Jordaanse regering zei dat zijn land het Franse volk bijstaat "tegen deze bloedige en deze baldadige daden van agressie". Ook de emir van Koeweit, Sabah al-Ahmad, veroordeelde de aanslagen als een "schending van alle religies en menselijke waarden".

Afghanistan "deelt het verdriet" van de nabestaanden en naasten van de slachtoffers bij de aanslagen in Parijs. "Deze meedogenloze moorden tonen dat de terroristen geen enkele grens kennen", verklaarde president Ashraf Ghani in een persbericht.

De Iraanse president Hassan Rouhani noemt de aanslagen "een onmenselijke misdaad". Hij stelt zijn reis naar Europa uit. Rouhani werd vandaag verwacht in Italië en in Frankrijk. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken trekt vandaag naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om deel te nemen aan een vergadering over Syrië en de strijd tegen terreurgroep IS.