"We mogen nu niet in paniek vervallen"

"We mogen nu niet in paniek vervallen." Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd in "De ochtend" op Radio 1 als reactie op de aanslagen in Parijs. "Op basis van de informatie die we nu hebben is er geen aanleiding om het dreigingsniveau in ons land te verhogen."

"Ik werd redelijk vroeg in de avond, rond een uur of 10, al op de hoogte gesteld door onze politiediensten en het crisiscentrum", vertelt Jambon, die het ongelofelijk vindt wat er nu in Parijs gebeurd is.

"Ik heb geprobeerd kennis te nemen van de feiten en dan hebben we snel, toen de Fransen besloten hebben om de grenzen af te sluiten, aan de politie gevraagd om bijstand te verlenen met controles aan de Franse grens, maar ook in Brussel-Zuid en in de luchthaven. Ik heb waar meerdere mensen samenkwamen verhoogde waakzaamheid gevraagd. Allemaal bewarende, preventieve maatregelen want gelukkig hebben we tot op dit moment geen enkele aanwijzing dat er een overflow naar dit land zou komen. "

Het crisiscentrum is ook samengekomen, om 1.30u vannacht. Om 9 uur komt de veiligheidsraad bijeen: de premier, de vicepremiers, de minister van Justitie en de minister van Defensie en de steundiensten.

"Het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging) heeft verhoogde waakzaamheid aangeraden", zegt Jambon. "We mogen nu wel niet in paniek vervallen. Er zijn geen aanleidingen dat een en ander zou overlopen naar België." Het dreigingsniveau wordt voorlopig niet veranderd en blijft dus op niveau 2, dat was ook zo na de aanslag op Charlie Hebdo begin dit jaar. "Op basis van de gegevens die we nu hebben is er geen aanleiding om het dreigingsniveau te verhogen. Als er in de volgende uren bijkomende informatie is, dan zullen we niet nalaten om het dreigingsniveau te zetten waar het moet staan en de gepaste maatregelen te nemen." Er komen wel versterkte controles bij grote evenementen de komende dagen, zoals de intrede van de Sint in Antwerpen vandaag en de voetbalwedstrijd dinsdag in Brussel tussen de Rode Duivels en Spanje.

"Vragen grote voorzichtigheid aan Belgen die naar Parijs gaan"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft in "De ochtend" gezegd dat zijn "gedachten bij de vele slachtoffers zijn" en dat ons land "de Franse overheid gaat steunen".

Naar Parijs en Frankrijk reizen, raadt hij af. "Nu en in de volgende uren en dagen vragen we grote voorzichtigheid aan Belgen die naar Parijs en Frankrijk gaan. Er zijn misschien nog terroristen in de stad en in de streek. Wie er niet moet zijn, kan beter niet gaan." Een officieel reisadvies volgt waarschijnlijk na de nationale veiligheidsraad.

Voorlopig zijn er geen indicaties dat er Belgische slachtoffers zouden zijn, maar Reynders benadrukt dat het nog te vroeg is om hier met zekerheid iets over te zeggen.

Regeling reisbureaus

De grote reisbureaus hebben intussen ook een regeling uitgewerkt. wie nu in Parijs is of de komende dagen naar Parijs zou gaan en geboekt heeft via een reisbureau, kan vervroegd terugkomen of zijn verblijf omboeken naar een andere stad of andere periode.