"We zullen diegenen die hierachter zitten vernietigen"

De Franse premier Manuel Valls heeft vanavond op de Franse zender TF1 de oorlog verklaard aan de daders van de bloedige aanslagen in Parijs. "We zijn in oorlog en wij zullen winnen. We zullen terugslaan bij elke klap en deze jihadistische vijand verslaan en vernietigen." Volgens Valls denkt Frankrijk er niet aan de strijd tegen IS in Syrië te staken. De jacht op de daders van de aanslagen gisteren gaat dan ook onverminderd voort.

"Wat ik wil zeggen aan de Fransen is dat we in oorlog zijn. (...) En omdat we in oorlog zijn, nemen we uitzonderlijke maatregelen. We zullen richten om deze vijand te vernietigen. We zullen de daders van deze daden vervolgen, in Frankrijk en in Europa, maar ook in Syrië en Irak. We zullen deze oorlog winnen", zei Valls.

"Vastberaden"

De premier herinnerde zijn landgenoten eraan dat de regering er steeds op gewezen heeft dat "een nulrisico niet bestaat". "We moeten ons verwachten aan andere replieken van de terroristen. Iedere Fransman moet begrijpen dat deze oorlog zich op nationale bodem en in Syrië afspeelt. Frankrijk is bijzonder vastberaden om aan deze oorlog een einde te maken."

Volgens Valls valt de Franse inlichtingendiensten niets te verwijten. Hij kondigde ook aan dat alle geradicaliseerde imams het grondgebied zouden moeten verlaten. "Van zij die spotten met de Franse ziel, moet de nationaliteit ontnomen worden."

De Franse president François Hollande riep gisterenavond de noodtoestand uit. Sindsdien zijn enkele tienduizenden Franse soldaten de straat opgestuurd om de aanwezige politie en het veiligheidspersoneel te versterken. Alle politieverloven zijn ingetrokken en in de ziekenhuizen is alle personeel aanwezig. De aanslagen van gisteren zijn de zwaarste in Europa sinds moslimterroristen het Madrileense station Atocha aanvielen. Bij die aanslag kwamen 191 mensen om.

Vader en broer dader opgepakt

De Franse politie gaat er overigens vanuit dat enkele aanvallers nog op vrije voeten zouden kunnen zijn. Vanavond zijn bij huiszoekingen de vader en de broer van een van de kamikazes opgepakt.

Het gaat om de man van 29 die een aanslag pleegde op de zaal Bataclan. Hij kon vandaag worden geïdentificeerd aan de hand van zijn vingerafdrukken. De huiszoekingen gebeurden in het huis van zijn vader in Romilly-sur-Seine bij Troyes in het oosten van het land en bij zijn broer in Bondoufle, ten zuiden van Parijs.

Bij de huiszoeking werd de buurt afgezet door de politie. Aan de buurtbewoners in Romilly-sur-Seine was gevraagd om binnen te blijven.

Ontploffing in stadion voorkomen?

Overigens had de dodentol van de aanslagen nog veel hoger kunnen liggen. Volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal wilden de terroristen ook in het Stade de France een bom tot ontploffing brengen.

Het stadion was gisteren uitverkocht voor een vriendschappelijke voetbalinterland tussen Frankrijk en Duitsland. Volgens de Wall Street Journal had zeker een terrorist een ticket voor de wedstrijd. Hij werd bij een veiligheidscontrole tegengehouden en zou dan zijn gevlucht en zijn explosievengordel hebben laten ontploffen.