Assad: "Frans beleid droeg bij tot uitbreiding terrorisme"

Het Franse beleid in het Midden-Oosten heeft deels bijgedragen tot "de uitbreiding van het terrorisme", reageert de Syrische president Bashar al-Assad na de aanslagen in Parijs, waarbij 129 doden vielen.

Assad noemde volgens het officiële persagentschap Sana het beleid van westerse landen in de regio "verkeerd".

Assad betuigde verder ook zijn medeleven aan de slachtoffers van de aanslagen in de Franse hoofdstad. De Syrische president ontving vandaag enkele Franse parlementsleden, zo meldt een journalist van Europe 1 ter plaatse.

Assad raadde de Franse president François Hollande aan om zijn beleid te veranderen en te handelen in het belang van de Franse bevolking. Hij had ook kritiek op Hollande omdat die volgens hem niet wil zien dat sommige van zijn bondgenoten de "terroristen" in Syrië ondersteunen. Assad gebruikt systematisch de term "terroristen" wanneer hij het over de gewapende fracties in Syrië heeft, ook die die tegen zijn regime strijden. Nog volgens Assad heeft zijn land drie jaar geleden al gewaarschuwd voor de gevolgen in Europa als het Westen de "terroristen" in zijn land zou blijven ondersteunen.

"We zijn het best geplaatst om te begrijpen wat Frankrijk meemaakt, want we lijden al vijf jaar onder dezelfde terreurdreiging", aldus Assad.