Belgische regering neemt eerste reeks veiligheidsmaatregelen

De Belgische regering heeft vrijdagavond een eerste reeks veiligheidsmaatregelen genomen na de aanslagen in Parijs. Dat heeft premier Charles Michel aan Belga laten weten. Het dreigingsniveau wijzigt voorlopig niet.

Het crisiscentrum zal nog vrijdagnacht bijeenkomen. Het kernkabinet is met de evaluatie van de situatie begonnen door zich bij de Franse collega's in te lichten, zei de Belgische regeringsleider. "Ik heb de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft de federale politie gevraagd de Franse collega's bij te staan met controles van de Franse grens, de spoorwegen en de luchthavens. Aan de lokale politiediensten is een flashbericht gestuurd met de vraag tot verhoogde waakzaamheid voor publieke plaatsen.

Dreigingsniveau wijzigt voorlopig niet

Er is voorlopig geen noodzaak om het dreigingsniveau in België aan te passen. Dat zegt het crisiscentrum na een evaluatie door het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Er komen wel versterkte controles bij grote evenementen de komende dagen, zoals de voetbalwedstrijd dinsdag in Brussel tussen de Rode Duivels en Spanje.

Aan personen die deze evenementen wensen bij te wonen, wordt gevraagd om geen bagage of zakken mee te nemen, om de versterkte controles die georganiseerd zullen worden te bespoedigen. Er wordt aan iedereen gevraagd "om waakzaam te zijn, om bij te dragen tot ieders veiligheid".

Daarnaast wordt ook een verscherpte grenscontrole ingesteld in het kader van een nauwe samenwerking met de Franse autoriteiten.