De tol van een terreurnacht: zeker 129 doden en 352 gewonden

Parijs heeft een nacht van bloedige aanslagen en terreur achter de rug. Volgens de Franse autoriteiten zijn zeker 129doden gevallen. 352 gewonden liggen nog in het ziekenhuis, van wie er 99 slecht aan toe zijn. Het gaat om de dodelijkste aanslagen sinds de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. De noodtoestand is uitgeroepen over het hele Franse grondgebied en de grenzen zijn gesloten. Onder de doden vallen ook drie Belgen te betreuren.

Op zeker zeven verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad zijn gisteravond haast tegelijkertijd schoten gevallen en explosies geweest. Veruit de meeste slachtoffers vielen in een concertzaal waar vier terroristen de aanwezigen gijzelden. Maar ook elders vielen slachtoffers.

Bij de dodelijke slachtoffers zijn intussen al drie Belgen geteld, zo bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Het gaat om een man uit Luik en zijn partner die sinds zes maanden in Parijs woonden, zo meldt de RTBF op basis van informatie van de dochter van de man. Minister Reynders bevestigde vanavond via Twitter een derde Belgisch overlijden. Het slachtoffer dat tot nog toe vermist was, had de Frans-Belgische nationaliteit.

Intussen raakt stilaan meer bekend over het aantal buitenlandse slachtoffers. Onder hen een Amerikaanse studente en een Britse jongeman, die merchandising in de Bataclan verkocht. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken is de kans reëel dat er nog andere Britse slachtoffers zijn. Behalve verscheidene Amerikanen, raakten ook drie Nederlanders gewond. Twee van hen zijn er erg aan toe.

Rond 21.30 uur openden schutters het vuur op verschillende cafés en restaurants in het tiende en elfde arrondissement in Parijs, op een moment dat heel wat mensen op de terrassen hun weekend inzetten. Bij die schietpartijen vielen ruim 30 doden, onder wie 14 in een Aziatisch restaurant. 

Op hetzelfde ogenblik gebeurden er drie explosies rond het nationaal voetbalstadion Stade de France aan de noordkant van Parijs, waar op dat ogenblik de vriendschappelijke wedstrijd Frankrijk-Duitsland werd gespeeld. Ook de Franse president François Hollande was aanwezig, hij werd onmiddellijk in veiligheid gebracht.

Hier ging het om zelfmoordterroristen die zichzelf opbliezen. Er vielen 4 doden, onder wie de terroristen zelf. De explosies waren te horen tijdens de match zelf. In het stadion ontstond paniek bij de toeschouwers, honderden kwamen het veld opgelopen.

De meeste doden zijn gevallen in de concertzaal Bataclan waar vier terroristen tijdens een concert van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal willekeurig begonnen te schieten op de honderden toeschouwers.

Kort voordat de ordetroepen daar zijn binnengevallen en de aanvallers werden uitgeschakeld, hebben de terroristen eerst nog geschoten op de concertgangers. Daarbij zijn minstens 80 mensen omgekomen. Drie van de vier daders hebben zichzelf opgeblazen met een explosievengordel, zegt de politie. Een vierde werd doodgeschoten door de politie. De bandleden van Eagles of Death Metal zouden volgens hun familie ongedeerd zijn. De band heeft ook al zijn medeleven betuigd aan alle slachtoffers.

Op dit moment is het forensisch onderzoek bezig in de concertzaal. De zone rond de Bataclan is volledig afgesloten.

"Het is hier intussen vrij rustig geworden. Eerder op de avond reden regelmatig bussen af en aan. Daarop zaten de concertgangers die het overleefd hebben. We zagen heel wat van die mensen onder een soort beschermfolie, met wezenloze gezichten, anderen waren aan het wenen. Af en toe ook iemand te voet, mensen die elkaar troosten, die opgehaald werden", getuigt VRT-journalist Jeroen Reygaert ter plaatse.