Doorbraak bij Syriëconferentie in Wenen

Voor het eerst in lange tijd lijkt een bijeenkomst over het Syrische conflict vruchten afgeworpen te hebben. Had de Europese minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini na afloop van overleg in Wenen het over een "zeer goede vergadering", de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, zei dat concrete afspraken zijn gemaakt over de vorming van een overgangsregering binnen de zes maanden en het houden van verkiezingen over anderhalf jaar.
REUTERS

Op dat overgangsproces zal de speciale VN-gezant Staffan de Mistura toezien. Op de eendaagse conferentie in de Oostenrijkse hoofdstad was echter geen enkele Syriër aanwezig. Maar volgens Steinmeier zullen dit jaar nog afgevaardigden van de Syrische regering en van de oppositie elkaar ontmoeten.

Meteen zullen voor het eerst Syrische oppositieleden aan de onderhandelingstafel in Wenen aanschuiven. Dat zal over vier weken zijn, wanneer een nieuwe ontmoeting van de contactgroep plaatsheeft. De onderhandelaars hopen dan een akkoord over een wapenstilstand te bereiken.

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sloeg een gematigder toon aan. Er is nog steeds niets beslist over de toekomst van president Bashar al-Assad, zei hij, en de weg naar vrede in Syrië "is nog lang". Zoals bekend willen de Westerse landen Assad weg, maar zijn onder andere Rusland en Iran daar tegen. Kerry's Russische collega Sergej Lavrov maakte duidelijk dat althans voor Moskou het aan het Syrische volk is om over Assad te beslissen.

Lavrov meldde voorts dat de contactgroep eensgezindheid heeft bereikt over een (zeer tentatieve) lijst van wie nu juist "terreurgroepen" zijn in Syrië (en wie als "gematigd" mag worden bestempeld). Islamitische Staat (IS) en de plaatselijke tak van Al Qaeda, Jabhat al-Nusra, staan alleszins op de terreurlijst. Over andere, door de fundamentalistische Golfstaten gesteunde "oppositiegroepen", is vooralsnog niets meegedeeld.