Drie verdachten opgepakt bij huiszoekingen in Molenbeek

In de Brusselse gemeente Molenbeek zijn bij huiszoekingen drie verdachten opgepakt in verband met de aanslagen gisteren in Parijs. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een auto met Belgische nummerplaat voor de Parijse concertzaal Bataclan de speurders naar ons land geleid. Het federaal parket van België bevestigt op een persconferentie dat het het onderzoek voert in nauwe samenwerking met het Franse parket.
(photo TV5 Monde Infos)

Het federaal parket voerde vanmiddag verschillende huiszoekingen uit in Molenbeek. Verschillende getuigen melden dat zwaarbewapende agenten woningen zijn binnegevallen in de Osseghemstraat, aan het Hertoginneplein en op de Gentsesteenweg. Ook DOVO, de explosievenopruimingsdienst van het leger, kwam ter plekke.

RTBF-journaliste Clémence Dath maakte gewag van een erg gespannen sfeer in de wijk. "De politie heeft de straat die uitgeeft op het metrostation Osseghem, afgesloten en geeft geen enkele informatie vrij."

Bij de huiszoekingen werden drie verdachten opgepakt, meldt het federaal parket. Over de identiteit, leeftijd of nationaliteit van de arrestanten wordt voorlopig niets bekendgemaakt. Het federaal parket kan voorlopig ook niet bevestigen dat een van de opgepakte mannen vrijdagavond in Parijs was. Premier Charles Michel (MR) meldt dat een van de verdachten vermoedelijk in Parijs was op het ogenblik van de aanslagen.

Belgische huurauto leidde naar de verdachten

Minister van Justitie Koen Geens bevestigde in een extra uitzending van "De wereld vandaag" op Radio 1 dat de operatie wel degelijk verband houdt met de aanslagen in Parijs. Na de gebeurtenissen daar meldden verscheidene getuigen dat ze een grijze Polo met Belgische nummerplaat hadden gezien voor het theater Bataclan.

Volgens Geens ging het om een huurwagen. De broer van de huurder zou in ons land woonachtig zijn en zou -zo vernam onze redactie uit goede bron- een Syriëstrijder zijn.

Nog volgens Geens is er wellicht nog een tweede Belgisch voertuig opgemerkt in de buurt van het café waar eveneens doden vielen. Die auto, een zwarte Seat, is na de feiten teruggevonden aan het kerkhof van Père-Lachaise, op zo'n anderhalve kilometer van de concertzaal. "Het is mogelijk dat er een zekere logistieke ondersteuning vanuit ons land is verleend", aldus Geens.

De operatie in Molenbeek is overigens nog niet afgelopen. Rond 21 uur vanavond raakte bekend dat er een grote politie-ontplooiing aan de gang was in de De Koninckstraat in Molenbeek. Ook in Parijs zelf wordt volgens Franse media nog gezocht naar een tiental mensen.

Verzoek van parket van Parijs

Het federaal parket van België gaf eerder op de avond toelichting gegeven bij de operatie. Het parket onderzoekt vier vragen van de collega's in Parijs.

"Een onderzoek spitst zich toe op een voertuig dat ingeschreven en gehuurd werd in België en dat teruggevonden werd in de buurt van de concertzaal Bataclan", klinkt het. De onderzoeken zijn nog volop aan de gang.

Zowat op hetzelfde moment gaf ook de procureur in Parijs een persconferentie. Procureur François Molins onthulde er dat de huurder van de grijze Polo, een Fransman, vanmorgen samen met twee Belgen in een andere wagen was gesignaleerd aan de Frans-Belgische grens. De Franse politie liet het drietal passeren maar het zijn die gebeurtenissen die het onderzoek in een stroomversnelling brachten en leidden tot de huiszoekingen in Molenbeek.