Hashtag en officieel platform voor opsporing slachtoffers Parijs

Op Twitter zijn talrijke opsporingsberichten gepost van mensen die geen nieuws hebben van verwanten na de aanslagen waarbij in Parijs minstens 128 doden vielen. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een officieel platform geopend.

Net zoals na 11 september 2001 in New York, toen duizenden zoekertjes aan de ingang van ziekenhuizen en aan bushokjes werden geafficheerd, werden vanaf vanochtend vroeg talrijke berichten gepost onder de hashtag #rechercheParis. Zo zit een vader "zonder nieuws" van zijn dochter Lola, die op het concert was in de zaal Bataclan, waar een bloedbad werd aangericht. Bij de meeste berichten is een foto toegevoegd.

Er verschijnen op Twitter ook berichten over vermisten die gezond en wel of gewond teruggevonden zijn.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken opende het platform https://www.securite.interieur.gouv.fr/. "Na de recente gebeurtenissen kan alle informatie en elke inlichting nuttig zijn om het onderzoek vooruit te helpen, slachtoffers te identificeren en nieuwe daden te voorkomen", zo staat op de website.

Internetgebruikers kunnen er een "verdwijning aangeven", een opsporingsbericht posten of een anonieme "getuigenis" afleggen. Ze zullen dan "snel gecontacteerd worden door een officier van de gerechtelijke politie", belooft de nationale politie.

De sociaalnetwerksite Facebook lanceerde ook al de mogelijkheid voor gebruikers die in Parijs verblijven om aan te geven dat ze veilig waren. Op die manier wisten vrienden en familie dat alles in orde was. Oorspronkelijk was de veiligheidscontrole ontwikkeld voor natuurrampen, zoals na de aardbeving in Nepal.