Heel Europa houdt maandag minuut stilte voor slachtoffers Parijs

In de hele Europese Unie wordt komende maandag om 12 uur een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs te herdenken. Dat hebben de EU-leiders bekendgemaakt.

De Europese leiders benadrukken dat ze diep geschokt zijn en in rouw na de terroristische aanslagen. "Dit is een aanval tegen ons allemaal. We zullen deze dreiging samen het hoofd bieden met alle middelen die nodig zijn en met genadeloze vastberadenheid", zeggen ze.

De 28 nationale leiders en de voorzitter van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad scharen zich achter Frankrijk en de Franse regering. De terroristen zullen enkel het omgekeerde bereiken van wat ze beogen: "Verdelen, angst veroorzaken en haat zaaien".

Alles wat op Europees niveau gedaan kan worden om Frankrijk veiliger te maken, zal worden gedaan. "Vrijdag 13 november 2015 zal in Europa worden herinnerd als een Europese dag van rouw."

Nationale rouw

De beslissing van de EU-leiders volgt op een gelijkaardig besluit dat de Franse regering voor maandag heeft genomen. Bovendien houdt Frankrijk vandaag, morgen en overmorgen drie dagen van nationale rouw.

In Madrid hielden honderden mensen vandaag al een minuut stilte uit solidariteit met Frankrijk, voordat de burgemeester van de Spaanse hoofdstad en andere Madrilenen de "Marseillaise" zongen. In Barcelona werd tezelfdertijd een minuut stilte gehouden voor het stadhuis en de zetel van regionale regering van Catalonië.

De regionale regering van Madrid kondigde drie dagen van nationale rouw af en gaf opdracht de vlaggen aan overheidsgebouwen halfstok te hangen.

Op verschillende plaatsen in Europa worden bloemen gelegd aan de Franse ambassades.