Hollande: "Dit is een daad van oorlog"

De Franse president François Hollande heeft gezegd dat terreurgroep IS achter de dodelijke aanslagen in Parijs zit. Hij had het in een korte toespraak op televisie over een daad van oorlog door een "terroristisch leger".

Volgens de Franse president waren de aanvallen gepland en georganiseerd in het buitenland en kregen de terroristen hulp van binnen Frankrijk. Onderzoek zal uitwijzen wie die medeplichtigen waren, aldus nog de Franse president. Hollande riep de bevolking op tot "eenheid" en "koelbloedigheid".

Een officiële opeising door IS kwam er even later in een mededeling van IS. Sowieso wezen al heel wat elementen in de richting van moslimterrorisme. Bovendien heeft IS vandaag een ongedateerde video verspreid waarin de terreurgroep moslims oproept om aanslagen te plegen in Frankrijk.

Hollande heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij spreekt maandag het Franse parlement toe in een bijzondere zitting.

Bij de duidelijk gecoördineerde reeks aanslagen gisteravond in de Franse hoofdstad Parijs vielen volgens de laatste cijfers zeker 127 doden. Zelfmoordterroristen schoten mensen neer op terrassen van verschillende restaurants en cafés, en gijzelden honderden mensen in een concertzaal. Zeven van de acht aanvallers bliezen zichzelf op.

Onmiddellijk na de aanslagen gisteravond kondigde de Franse president de noodtoestand af op het hele grondgebied. Frankrijk heeft ook de grenzen gesloten, bij de grensovergangen zijn er nu strengere controles.