Hollande en Obama gaan nauw samenwerken

De Franse president François Hollande heeft in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Barack Obama afgesproken om hun samenwerking in de strijd tegen het terrorisme te versterken, na de reeks bloedige aanslagen in Parijs.

Hollande en Obama gaan de komende uren en dagen nauw samenwerken, onder meer rond de uitwisseling  van informatie.

Uit Amerikaanse bronnen blijkt alvast dat de Amerikaanse inlichtingendiensten geen verhoogde dreiging hadden opgevangen in de dagen en weken voor de aanslagen.

Barack Obama wilde ook zijn steun betuigen aan het Franse volk in deze tragedie. De Amerikaanse president was er gisteren overigens bijzonder snel bij om te reageren op de aanslagen in Parijs. In zijn speech had hij het over  "een aanval op de mensheid" en een "schandalige poging om onschuldige burgers te terroriseren".

"Als Obama vrijdagmiddag iets komt vertellen over een buitenlands onderwerp, dan weet je dat het ernstig is", zei Michiel Vos in "De ochtend". "Hij zei: wij kennen dit soort situaties, maar wij kennen ook Frankrijk, dat is onze oudste bondgenoot. Obama gebruikte ook de keywords: steun, samenwerking, "dit is een aanval op onze universele waarden". Hij had het over fraternité, liberté, égalité, dat doet een Amerikaanse president nooit: Frans praten. Het is ook een hart onder de riem. De wake-upcall voor Amerika gebeurde al op 9/11, nu wordt dit ook gezien als een wake-upcall voor het oude Europa."

Ook in New York zijn er intussen verscherpte veiligheidsmaatregelen.