IS eist aanslagen in Parijs op

Terreurgroep IS heeft de dodelijke aanslagen in Parijs opgeëist in een officiële mededeling. Het gaat om een vergelding voor de westerse strijd tegen IS, verklaart de terreurgroep. Bij de aanslagen op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad vielen zeker 129 doden. De Franse president Hollande spreekt van een daad van oorlog.

In de mededeling zegt IS dat het hun strijders zijn, die gisteravond in Parijs met bommengordels en machinegeweren de aanvallen hebben uitgevoerd op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad.

IS verduidelijkt dat de aanslagen goed waren voorbereid. En er kwam een waarschuwing bij: de aanvallen moeten aantonen dat Frankrijk "een hoofddoelwit blijft zolang het zijn huidige politiek aanhoudt". Een duidelijke verwijzing naar de strijd tegen terreurgroep IS, waarbij Frankrijk het voortouw neemt.

Eerder had de Franse president François Hollande al gezegd dat IS achter de aanslagen zit, maar op dat moment was er nog geen officiële opeising. Hollande spreekt van een "daad van oorlog" door een "terroristisch leger".

In een niet gedateerde video die eerder vandaag werd verspreid door IS, roept de terreurgroep moslims op om nog meer aanslagen uit te voeren tegen Frankrijk.