Nog nooit was er een noodtoestand in heel Frankrijk

Nooit eerder werd over het hele Franse grondgebied de noodtoestand afgekondigd. François Hollande deed het wel, en dat geeft de politie bevoegdheden die ze anders nooit zou mogen uitoefenen.

Parijs werd herschapen in een war zone, en die indruk werd alleen maar versterkt door de mededeling van president Hollande: voor het eerst in de Franse geschiedenis kondigde hij de algemene noodtoestand over het hele land af, inclusief Corsica. 

De vorige president die de noodtoestand afkondigde was Jacques Chirac, in 2005. Maar minder drastisch, en enkel op een beperkt stuk van het land. Nadat de dood van twee tieners in het hele land tot rellen leidde, kondigde hij in welomlijnde banlieues de noodtoestand af. 

Daarvoor was zoiets enkel in de overzeese gebieden. In volle Algerije-oorlog werd zowel in 1955, 1958 als 1961 de noodtoestand afgekondigd in de voormalige kolonie. In 1984 gebeurde het ook in Nieuw-Caledonië, toen het eiland in opstand kwam tegen de Frranse overheersing. 

Ongeziene bevoegdheden

De beslissing van Holland geeft de politie ongeziene bevoegdheden. Niet enkel gaan de grenzen dicht - al houdt dat in de praktijk vooral heel erg strike grenscontroles in - de politie kan ook hele zones afsluiten, naar eigen goeddunken huiszoekingen uitvoeren of wapens in beslag nemen, zonder dat daar een rechterlijke beslissing aan te pas komt. 

Ondertussen blijven ook alle scholen, grote winkelcentra, bibliotheken, zwembaden, musea en ook Disneyland Parijs dicht.