Polen weigert vluchtelingen na aanslagen in Parijs

Polen kan het Europese akkoord over de spreiding van vluchtelingen niet respecteren na de aanslagen in Parijs. Dat heeft de toekomstige Poolse minister van Europese Aangelegenheden Konrad Szymanski laten weten.

Eind september hebben de Europese ministers van Binnenlandse Zaken meerderheid tegen minderheid een akkoord bereikt over de spreiding van vluchtelingen over alle landen van de EU. Verschillende (Oost-)Europese landen stemden tegen het plan. Polen keurde het uiteindelijk goed.

Intussen hebben in Polen parlementsverkiezingen plaatsgevonden die gewonnen zijn door de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid. Nog vóór de verkiezingsoverwinning stond de partij al erg weigerachtig tegenover het toelaten van vluchtelingen in Polen. Zo meende ze dat vluchtelingen ziektes met zich meebrengen.

De toekomstige Poolse minister van Europese Aangelegenheden Szymanski grijpt de gebeurtenissen in Parijs nu aan om het spreidingsplan helemaal af te wijzen. "De beslissingen die de Europese raad heeft genomen (en die wij hebben bekritiseerd) over de spreiding van vluchtelingen en migranten over alle landen van de EU, hebben nog altijd kracht van wet", geeft hij toe. "Maar na de tragische gebeurtenissen in Parijs zien wij geen politieke mogelijkheid meer om die beslissingen te respecteren."