Thomas Verfaille wint hoofdprijs Jazz Bilzen Awards

De Gentse fotograaf Thomas Verfaille is zaterdagavond in Bilzen uitgeroepen tot winnaar van de Jazz Bilzen Awards 2015. Hij maakte volgens de jury de beste fotoreeks over het thema muziek en wint daarmee 5.000 euro. De prijs voor de beste foto van een live concert of muziekfestival ging naar Karen Vandenberghe. Ze krijgt er 750 euro voor.

De Jazz Bilzen Awards zijn genoemd naar het muziekfestival Jazz Bilzen, dat van 1965 tot 1981 plaatsvond in de Limburgse Demerstad.

De hoofdprijs van dit jaar gaat naar de Gentse fotograaf Thomas Verfaille. Hij krijgt een geldprijs van 5.000 voor zijn reeks foto's over het thema muziek. Tweede werd Francis Riethaeve (2.500 euro) en derde Christophe Brysse (1.250 euro). Bijna 40 fotografen hadden voor de editie 2015 een reeks ingestuurd.

In een kleinere nevencategorie werd de beste foto bekroond van een liveoptreden of van een muziekfestival. Hiervoor ontving de organisatie een 1.000-tal inzendingen. Karen Vandenberghe won de prijs voor beste livefoto, die goed is voor 750 euro.

De prijsuitreiking vond zaterdagavond plaats in Cultureel Centrum De Kimpel in Bilzen. Zes juryleden uit de muziek- en fotografiewereld, met name Alex Vanhee, Ayco Duyster, Isolde Lasoen, Marco Mertens en Lieve Blancquaert, namen alle ingezonden fotoreeksen onder de loep. Bij hun beoordeling zochten ze naar beelden met een persoonlijke, originele invalshoek.