"Er moet ook meer repressie zijn in Molenbeek"

Premier Charles Michel vindt dat er in Sint-Jans-Molenbeek ook meer repressie moet komen nadat er al preventieve initiatieven genomen zijn in de strijd tegen radicalisering. In "De zevende dag" merkte hij op dat de Brusselse gemeente bij recente terreurdaden al vaker in het vizier gekomen is en dat dat ook na de aanslagen in Parijs opnieuw het geval is.

Michel is erg tevreden over de samenwerking met de Franse collega's. Hij heeft gisteren ook gebeld met president François Hollande. "We hebben meteen een onderzoek opgestart", zei Michel. "Ik stel vast dat er bijna elke keer een link is met (Sint-Jans)-Molenbeek, dat is een gigantisch probleem. We hebben al initiatieven genomen in de strijd tegen radicalisering, in een preventieve strategie, maar daarnaast moet er ook meer repressie komen", benadrukt Michel.

"Met de burgemeester en met de lokale autoriteiten zullen we hard werken. De federale regering is bereid om meer middelen te leveren in een strategie om duidelijk een verbetering van de situatie op het terrein te kennen, overal in België, maar ook op sommige plaatsen waar duidelijk meer problemen bestaan."

De beslissing om het dreigingsniveau te verhogen is de beslissing van een onafhankelijk orgaan, legde Michel ook uit. "Het OCAD denkt dat grote evenementen meer veiligheidsmaatregelen moeten krijgen. Wat cruciaal is, is het feit dat we onmiddellijk bijkomende maatregelen hebben genomen, bv. meer controles in stations en in luchthavens.

We zullen door permanente evaluatie pertinente maatregelen kunnen nemen. Ook na Verviers (waar begin dit jaar een aanslag verijdeld werd, nvdr) hebben we al veel beslissingen genomen, meer middelen voor Justitie, etc. En er zullen nog extra middelen worden vrijgemaakt. De opvolging van Syriëstrijders is een cruciaal punt. Zij kunnen een risico zijn voor de bevolking."

"Wat IS doet, is een aanval op fundamentele waarden, we moeten vastberaden zijn en we moeten er alles aan doen om niet in angst te vervallen", besluit Michel. "We moeten rustig en koelbloedig blijven en de beste beslissingen nemen."