"Nu snel en efficiënt ingrijpen"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft in Parijs een ontmoeting gehad met zijn Franse ambtsgenoot Bernard Cazeneuve. De twee excellenties maakten afspraken voor de samenwerking tussen de politiediensten en definieerden drie concrete actiepunten: de aanpak van de wapentrafiek, het bijhouden van passagierslijsten bij internationaal verkeer en systematische grenscontroles.

Cazeneuve en Jambon hebben het gehad over de Belgische link met de aanslagen en over een nauwere samenwerking tussen de Franse en Belgische politie- en gerechtelijke diensten.

Maar het terrorisme is niet louter een Frans of Belgisch probleem, klonk het. Daarom zullen Frankrijk en België er bij de andere Europese lidstaten op aandringen dat er maatregelen getroffen worden tegen de wapentrafiek, de uitwisseling van de passagiersgegevens -de zogenoemde Passenger Name Record (PNR)- en systematische controles aan de Europese grenzen.