Democraten discussiëren over IS na aanslagen in Parijs

Het tweede debat van de Democratische presidentskandidaten in de VS stond grotendeels in het teken van de strijd tegen terreurgroep IS, na de aanslagen in Parijs vrijdagavond. Voor de start van het debat was er een minuut stilte uit solidariteit met de slachtoffers.
Bernie Sanders, Hillary Clinton en Martin O'Malley.

De drie voornaamste Democratische kandidaten - Hillary Clinton (68), senator Bernie Sanders (74) en de voormalige gouverneur van Maryland Martin O'Malley (52) - zouden het over economische onderwerpen hebben tijdens het debat van zender CBS in Des Moines, in de strategisch belangrijke staat Iowa. Maar na de aanslagen van vrijdag in Parijs, opgeëist door IS, ontspon zich een discussie over nationale veiligheid, terrorisme en de vluchtelingencrisis.

Volgens Hillary Clinton kan de strijd tegen IS "geen Amerikaans gevecht" zijn, maar is er ook meer hulp nodig uit de regio, van Turkije en de Golfstaten. Haar rivaal Martin O'Malley was het niet met haar eens en vindt dat de VS het voortouw moet nemen.

Clinton werd door Bernie Sanders aangesproken over haar steun voor de oorlog in Irak in 2003. "De desastreuze invasie in Irak, waartegen ik mij sterk verzet heb, heeft de regio compleet gedestabiliseerd en heeft geleid tot de groei van Al Qaeda en IS", zei Sanders. Clinton beet van zich af door te zeggen dat de grootste verantwoordelijkheid voor de instabiliteit in de regio niet bij de VS ligt, maar bij de Syrische president Assad en de voormalige Iraakse leider, Nouri al-Maliki.

Clinton benadrukte dat de VS "geen oorlog tegen de islam of de moslims" voert. "We zijn in oorlog met gewelddadig extremisme, we zijn in oorlog met mensen die hun religie gebruiken om anderen te onderdrukken."

IS moet worden verslagen, daar is iedereen het over eens, maar hoe ver de kandidaten daarvoor willen gaan, werd niet meteen duidelijk. De VS maakt nu al deel uit van de coalitie die luchtaanvallen uitvoert tegen IS boven Irak en Syrië. Enkele Republikeinse presidentskandidaten pleitten eerder al voor de inzet van grondtroepen in het conflict.

Bereidheid om vluchtelingen uit Syrië op te vangen

Alle drie de Democraten toonden zich bereid om vluchtelingen uit Syrië op te vangen, maar dringen aan op voorzichtigheid om extremistische infiltraties te verhinderen. Verschillende Republikeinse kandidaten hebben zich al tegen de verdere vluchtelingenopvang in de VS verzet. Maar terwijl Obama aankondigde 10.000 vluchtelingen toe te laten, wil Clinton er 65.000 verwelkomen. O'Malley noemde dat cijfer eerder ook al en berekende dat dit voor de VS, dat 320 miljoen inwoners telt, neerkomt op plaatsmaken voor 6,5 extra mensen in een baseballstadion van 32.000.

Het volgende debat bij de Democraten zal plaatsvinden op 19 december. De voorverkiezingen beginnen op 1 februari 2016. De presidentsverkiezingen zelf zijn voor 8 november 2016.