Frankrijk houdt zwaar luchtoffensief tegen IS in Raqqa

Twee dagen na de zware aanslagen in Parijs dient Frankrijk de terreurorganisatie IS nauwgezet van antwoord. Franse gevechtsvliegtuigen dropten vanavond twintig bommen op diverse doelwitten van IS in de Syrische stad Raqqa in het noorden van het land. Het gaat om de zwaarste Franse aanval in Syrië sinds de deelname van Frankrijk aan de internationale coalitie tegen IS.

Aan de raid namen onder meer tien Franse jachtbommenwerpers deel. Ze stegen gelijktijdig op van bases in de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië. Volgens het Franse ministerie van Defensie zijn in totaal 20 bommen gedropt.

De operatie, die in samenwerking met de Amerikaanse strijdkrachten verliep, vernielde onder meer een commandocentrum van IS, een rekruterings- en een opleidingskamp voor jihadisten en een munitiedepot. Over eventuele slachtoffers is er geen informatie.

IS eiste zaterdag de aanslagen in Parijs op die, volgens een voorlopige balans, aan 129 mensen het leven hebben gekost. De Franse president François Hollande en premier Manuel Valls zwoeren daarna de dure eed dat Frankrijk de terreurorganisatie "meedogenloos" zou aanpakken en vernietigen.

Deense minister wil ook bombarderen in Syrië

Na de aanslagen in Parijs lijken ook andere landen bereid om hun deelname aan de internationale coalitie tegen IS op te voeren. Zo vindt de Deense minister van Buitenlandse Zaken Kristian Jensen dat zijn land ook IS-doelwitten in Syrië zou moeten bombarderen. Dat zei hij in een gesprek met de krant Berlingske.

Denemarken nam vorig jaar en eerder dit jaar deel aan de door de VS geleide operatie in Irak. Momenteel is er echter een rustperiode ingelast, onder meer voor het onderhoud van de gevechtsvliegtuigen.

Het is de bedoeling dat de Denen midden volgend jaar opnieuw instappen in de operatie. Volgens Jensen kan dit echter niet snel genoeg gebeuren, en het liefste met een ruimer mandaat. Daarvoor is de goedkeuring van het parlement nodig maar de publieke opinie is niet gekant tegen de operatie, zeker niet na de jihadistische aanslagen afgelopen februari in Kopenhagen. Daarbij vielen toen twee doden.

Polemiek in Canada

In Canada is er overigens een ware polemiek ontstaan rond het voortzetten van de deelname aan de internationale coalitie tegen IS. De nieuwe premier Justin Trudeau zwoer tijdens de verkiezingscampagne dat hij de Canadese militaire acties in Irak en Syrië zou stopzetten maar lijkt nu gewrongen te zitten tussen zijn eigen partij en anderzijds de oppositie en buitenlandse bondgenoten als Frankrijk en de VS.

Amerikanen vernietigen IS-tankwagens

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen vernietigden vandaag ook 116 tankwagens, weet de New York Times uit Amerikaanse overheidsbronnen. De bombardementen vonden plaats bij Deir ez-Zor, een gebied in het oosten van Syrië dat onder controle van de terreurgroep staat. De plannen voor de aanval waren al lang voor de aanslagen in Parijs gemaakt, schrijft de New York Times.

Olieproductie en -export zijn een van de belangrijke bronnen van inkomsten voor de terreurgroep: volgens de New York Times verdient IS tientallen miljoenen dollar per maand door olie. De Amerikanen troffen het olietransport met tankwagens nog nooit, uit angst voor burgerslachtoffers.