Fransen rouwen op Place de la République

Honderden mensen zijn gisteravond samengekomen op de Place de la République in Parijs om hun solidariteit en medeleven te betuigen met de slachtoffers van de terreuraanslagen in de Franse hoofdstad.

Ondanks het verbod om niet in grote getale te verzamelen op openbare plaatsen, werd er aan de Marianne -het nationale symbool van de Fransen- gedemonstreerd. Er waren boodschappen te lezen als "Wij zijn niet bang", "Wij zijn de republiek" of "Verzet tegen de barbarij". En er werden kaarsen aangestoken om solidariteit te tonen met de slachtoffers. Volgens de manifestanten "moet de vrijheid sterker zijn dan de terreur".

Bij de aanslagen op het magazine Charlie Hebdo begin dit jaar vond nog een massabetoging plaats aan de Place de la République, met miljoenen deelnemers.

Ook elders in de wereld kwamen gisteren mensen spontaan op straat uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Dat was onder meer het geval in New York, Montréal en Sydney. Vaak ging het initiatief uit van Franse expats.