Jambon: "We hebben de zaak in Molenbeek niet onder controle"

De dodelijke aanslagen in Parijs hebben een duidelijke link met België en dan specifiek met de Brusselse gemeente Molenbeek. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil daar een "tandje bijsteken", want "we hebben de zaak niet onder controle in Molenbeek", zei Jambon in "De zevende dag". Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie, zegt dat er een plan komt voor Molenbeek.

Volgens de burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans, zijn er vijf mensen opgepakt tijdens huiszoekingen in de Brusselse gemeente, na de aanslagen in Parijs. Zij acht het mogelijk dat het om "een netwerk" gaat. Niet toevallig valt - alweer - de naam Molenbeek. Minister Jambon vindt dat "men jarenlang te laks is geweest met de zaken in Molenbeek".

"Ik zie dat we de zaken daar niet onder controle hebben. In Molenbeek heb je een heel grote concentratie, daar ligt de essentie van de zaak. We moeten daar een tandje bijsteken en de zaken bijsturen. De burgemeester is daar vragende partij voor en de korpschef is van goede wil. We moeten nu de krachten bundelen en het laatste deel van het werk opkuisen."

Concreet wil Jambon kijken hoe de lokale task force in Molenbeek te werk gaat. "Op andere plaatsen zoals in Antwerpen en Vilvoorde leveren die goede resultaten op. Door te vergelijken, kunnen we waar nodig bijsturen in Molenbeek."

Plan rond problematiek Molenbeek

Ook Catherine De Bolle, topvrouw van de federale politie, stelt dat we "enorm geconfronteerd worden met problemen in Molenbeek". Zij zegt dat er gewerkt wordt aan een plan om dat specifieke probleem aan te pakken.

"Gisteren heeft de procureur-generaal van Brussel op de Nationale Veiligheidsraad aangekondigd dat er een initiatief komt samen met de lokale procureur om zich specifiek te buigen op de problematiek Molenbeek."

"Geen garantiebewijs dat er hier geen aanvallen komen"

De problematiek in Molenbeek heeft in concreto te maken met Syriëstrijders. "Dat is onze topprioriteit", aldus De Bolle. "Er zijn momenteel 474 Belgen die gelinkt worden aan de strijd in Syrië. Ongeveer 130 zijn er teruggekomen, 77 zijn in de conflictzone gestorven en er zijn er nog ruim 200 ter plekke. Elke Syriëstrijder vraagt een andere aanpak en andere maatregelen."

Volgens De Bolle werkt de Belgische aanpak goed in vergelijking met andere landen. "Onze aanpak strekt tot voorbeeld." Ons land heeft bijvoorbeeld een nationale gegevensbank waar alle belangrijke informatie zit. De Bolle wil dat er ook op internationaal vlak zo'n gegevensbank komt.

"Maar je kan onmogelijk elke Syriëstrijder 24 uur op 24 volgen. Ik kan geen garantiebewijs leveren dat er in ons land geen aanvallen komen, maar alle mechanismen die in het werk worden gesteld, worden in het werk gesteld", aldus de commissaris-generaal van de federale politie.

Ook minister Jambon vindt dat ons land goed werk levert. "We zijn het enige land waar er al zoveel veroordelingen zijn geweest tegen Syriëstrijders. De komende weken zijn er haast elke week processen. We gaan verder met het werk en we zijn vastberaden om dat goed af te ronden."

Jambon naar Parijs voor overleg over grensbewaking

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon trekt vandaag naar Parijs voor overleg met zijn Franse ambtsgenoot Bernard Cazeneuve. Ze gaan het hebben over de veiligheidsmaatregelen en een betere grensbewaking na de aanslagen van vrijdag.

"Tijdens het overleg komen al zeker drie grote thema's aan bod: de politionele samenwerking tussen België en Frankrijk, de samenwerking op vlak van veiligheid en de grenscontroles", aldus de woordvoerster de minister. Beide ministers zullen informatie uitwisselen en kijken hoe kan worden samengewerkt.

Meest gelezen