Koninklijke familie viert Te Deum onder verhoogde veiligheidsmaatregelen

In de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel is ter gelegenheid van Koningsdag het Te Deum gevierd, in aanwezigheid van de leden van de koninklijke familie en de federale regering. Voor de dienst waren verhoogde veiligheidsmaatregelen van kracht.

Aartsbisschop Leonard zei tijdens het Te Deum met verslagenheid en verbijstering het nieuws over de aanslagen in Parijs vernomen te hebben. "Wij sluiten ons aan bij iedereen die in Frankrijk, in eigen land en overal ter wereld wil bijdragen aan een betere wereld", aldus André Léonard.

Na de aanslagen in Parijs had de aftredende aartsbisschop aan zijn homilie een passage toegevoegd. "We bidden de god van de vrede en de liefde voor de slachtoffers en hun families die op zo'n wrede manier op de proef worden gesteld, en voor de hele Franse bevolking. Met Sint Fransiscus van Asisi bidden we: maak van ons architecten van vrede", zei Léonard, voor hij zich richtte tot de koninklijke familie in het voorbereide deel van de homilie.

"Op dit feest van onze koning Filip willen we hem bedanken om onder ons te zijn, in de lijn van koning Boudewijn en koning Albert II, niet als "een groot man die zijn gezag laat gelden", maar als een soeverein, nederig en bescheiden vorst, die zich ten dienste stelt van de eenheid en de voorspoed van het hem toevertrouwde volk en die de vreugde en verdriet van dat volk grootmoedig deelt."

"Met dit Te Deum willen we dank zeggen aan God omdat aan het hoofd van de staat een koning staat die - om een befaamde uitdrukking van kardinaal Danneels te hernemen - niet enkel de soeverein is, maar ook in zeker opzicht de herder van zijn volk. Sire, een mooi feest gewenst! Amen."

Grote politieaanwezigheid in buurt van kathedraal

In de buurt van de kathedraal was vanmorgen een grote politieaanwezigheid. Ook de veiligheidsdiensten van het Paleis waren nadrukkelijker aanwezig. Een honderdtal geïnteresseerden stond buiten de leden van de koninklijke familie op te wachten.

Naast koning Albert en koningin Paola waren ook prinses Astrid en prins Lorenz aanwezig. Traditioneel wonen de koning en de koningin zelf het Te Deum niet bij. Prins Laurent had eerder deze week ziek afgezegd.

Van de federale regering waren premier Charles Michel (MR), vice-eersteministers Kris Peeters (CD&V) en Didier Reynders (MR) en ministers van Justitie Koen Geens (CD&V), Defensie Steven Vandeput (N-VA), Energie Marie-Christine Marghem (MR) en Mobiliteit Jaqueline Galant (MR) aanwezig. De dienst werd ook bijgewoond door vertegenwoordigers van de islam, het judaïsme en de orthodoxe en protestantse kerk, de pauselijke nuntius, en door burgers die daarvoor vooraf een aanvraag hadden ingediend.

Bij het buitenkomen namen de leden van de koninklijke familie uitgebreid de tijd om de wachtende burgers te begroeten. De leden van de regering verlieten de kerk via de zijuitgang.