Linkebeekse burgemeester Eric De Bruycker dient ontslag in

De burgemeester van faciliteitengemeente Linkebeek, Eric De Bruycker, dient zijn ontslag in. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws. "Er valt niet te besturen met de Franstalige meerderheid", klinkt het bij zijn partij. De Bruycker had eerder gezegd dat hij ontslag zou nemen als de Franstalige meerderheid onvoldoende zin tot medewerking zou vertonen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Homans (N-VA) laat weten dat ze zijn beslissing "in beraad zal houden".

De Bruycker - het Nederlandstalige gemeenteraadslid van de Vlaamse oppositiepartij Prolink - werd begin oktober door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans benoemd.

Homans wou zo een einde maken aan de burgemeesterscarrousel in Linkebeek. De Vlaamse regering wilde de verkozen Damien Thiéry (MR) na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 niet benoemen omdat hij de taalwetgeving heeft overtreden.

Het Franstalige schepencollege in Linkebeek was echter niet te spreken over de benoeming van De Bruycker en nam collectief ontslag om zo nieuwe verkiezingen te laten organiseren.

"Einde aan pesterijen"

De Bruycker heeft naar eigen zeggen sinds oktober "vergeefs getracht om op een faire manier een einde te maken aan de onhoudbare situatie in Linkebeek, maar de huidige meerderheid heeft deze kans niet willen grijpen".

"Na 49 dagen komt hiermee een einde aan een reeks pesterijen die ook het burgemeestersambt, los van de persoon, schade hebben toegebracht", aldus Prolink, de partij van De Bruycker. "We wensen bovendien geen verantwoordelijkheid te dragen voor een gewilde strategie om Linkebeek onbestuurbaar te maken en het beleid dusdanig te verlammen dat de bevolking er slachtoffer van wordt."

Blanco

Prolink besliste vandaag ook dat het geen lijst zal indienen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 13 december. "Wij stappen niet mee in dit absurd scenario op kosten van de Linkebenaren".

De verkiezingen kunnen volgens Prolink immers op geen enkele manier bijdragen tot een oplossing en hebben enkel tot doel media-aandacht te geven "aan iemand die tot tweemaal toe in beroep bij de tweetalige kamer van de Raad van State het onderspit moest delven". De partij twijfelt bovendien aan de wettelijkheid van de verkiezingen en roept op om blanco te stemmen.

De Bruycker blijft ontslagnemend burgemeester

Volgens Rik Otten, de andere Vlaming in de Linkebeekse gemeenteraad, zal De Bruycker morgen formeel zijn ontslag indienen. "De Bruycker blijft daarna ontslagnemend burgemeester tot er een volgende burgemeester is."

"We weten zelf ook niet wat er gaat gebeuren en welke aap Damien Thiéry uit zijn mouw gaat toveren", aldus nog Otten. Thiéry zelf kan alvast geen burgemeester worden, of toch niet voor 1 januari 2019. Dat liet het kabinet van Vlaams minister Homans eerder al weten. "Maar misschien komt er dan wel iemand anders om de stoel warm te houden. Enfin, dat weten we dus nog niet", besluit Otten.

Homans: "Beslissing in beraad"

"Als de ontslagbrief van de Linkebeekse burgemeester binnenloopt, dan zal minister Homans een beslissing hierover in beraad houden", reageert de woordvoerder van Homans op het nieuws.

Over de juridische geldigheid van de gemeenteraadsverkiezingen in Linkebeek, waarbij de Vlaamse fractie Prolink in de gemeenteraad ernstige twijfels heeft, wenst het kabinet-Homans momenteel geen uitspraken te doen.