Onderwijskoepels willen dat scholen aandacht besteden aan Parijs

Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt aan de scholen om morgenochtend een bezinningsmoment te organiseren in de Vlaamse scholen om hun medeleven te betuigen met de slachtoffers van de bloedige terreuraanslagen in Parijs en hun families. Er wordt ook gevraagd om op het middaguur een minuut stilte in acht te nemen. Ook het Gemeenschapsonderwijs wil dat de scholen praten met de leerlingen
AMELIE-BENOIST / BSIP

"Maandagochtend zullen we een nieuwsbrief verspreiden waarin we scholen vragen om bij het begin van de schooldag aandacht te schenken aan de aanslagen in Parijs", zegt Willy Bombeek, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Voorts wijst Katholiek Onderwijs Vlaanderen erop dat scholen die dat wensen, een beroep kunnen doen op een specialist radicalisering, namelijk stafmedewerker diversiteit Chris Wyns. Hij kan scholen bijstaan die willen weten hoe ze precies moeten omgaan met het thema "radicalisering".

"We vinden het belangrijk dat onze leerlingen de kans krijgen om hun emoties bij deze gebeurtenissen te ventileren", zegt de woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "In onze nieuwsbrief van maandagochtend geven we tips over hoe men kan omgaan met deze thematiek. Dat kan in de vorm van een gebedsmoment, maar er zijn natuurlijk nog tal van andere manieren om de gebeurtenissen te kaderen, of van duiding te voorzien. Het hoeft ook niet per se in de les godsdienst te zijn dat er aandacht uitgaat naar de recente aanslagen, het kan in elke les", aldus de woordvoerder.

GO! roept op om met leerlingen in gesprek te gaan over gebeurtenissen

Raymonda Verdyck, de afgevaardigde bestuurder van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs GO!, roept de scholen op om morgen aandacht te besteden aan de bloedige aanslagen in Parijs. Aan de scholen wordt ook gevraagd een minuut stilte in acht te nemen. Dat meldt GO!-woordvoerster Sarina Simenon.

"Toevallig hebben we pas onlangs een nieuwe baseline gekozen voor het pedagogisch project van de Vlaamse Gemeenschap", zegt Simenon. "Dat luidt "Samen leren samenleven". De gebeurtenissen in Parijs illustreren op een heel trieste manier de actualiteit van die stelling. We zullen als gemeenschapsonderwijs dan ook nog sterker hierop inzetten."