Paniek in Parijs na vals alarm

Op de Place de la République in Parijs is vanavond kort voor 19 uur paniek uitgebroken omdat het leek alsof er opnieuw geschoten werd. Volgens de politie echter ging het niet om schoten maar om voetzoekers. Ook in de buurt van restaurant Le Carillon in de Marais was er even paniek toen er voetzoekers werden ontstoken.
AP 2015

Op de Place de la République was het de hele dag een komen en gaan van mensen die er de slachtoffers van de aanslagen van vrijdag kwamen herdenken en er bloemen en kaarsen neerlegden. Kort voor 19 uur brak er echter paniek uit, er klonk geschreeuw en de menigte stoof uiteen. Op dat moment waren er nog enkele honderden mensen aanwezig.

Ook VRT-reporter Karine Claassen was ter plaatse, samen met haar ploeg. "Op een bepaald moment heeft een groot aantal mensen op het plein het op een lopen gezet, en dat in verschillende richtingen. Sommigen riepen dat ze schoten gehoord hadden. Ik zat zelf in een restaurant aan het plein en heb geen schoten gehoord. Wij moesten gewoon op de grond gaan liggen."

De politie ontkende even later dat er schoten zijn geweest. Er zouden wel voetzoekers zijn afgestoken. Op het plein is de rust inmiddels teruggekeerd. Het incident toont aan hoe gespannen de sfeer is in de Franse hoofdstad na de bloedige aanslagen.

Ook paniek bij restaurant Le Carillon

Op nagenoeg hetzelfde moment was er een gelijkaardig incident in de buurt van restaurant Le Carillon in de wijk le Marais -waar vrijdag ook is geschoten. Ook daar bleek het uiteindelijk om voetzoekers te gaan. Verschillende mensen vluchtten weg (foto) nadat een Australische vrouw de mensen had gewaarschuwd voor een gewapende man.

Heel wat mensen begonnen door elkaar te lopen om de mogelijke dreiging te ontvluchten. Enkele sprongen in het Canal St.-Martin om beschutting te zoeken. Een politie rukte uit met heel wat agenten en een politiehelikopter overvloog het gebied maar er werd niets gevonden.