Politie zoekt "derde gevaarlijke broer" die verdacht wordt van aanslagen

Het federaal parket en de Franse politie zijn op zoek naar een "gevaarlijke" verdachte voor de aanslagen in Parijs. Het gaat om een 26-jarige man met de Franse nationaliteit die in Brussel is geboren en in Molenbeek woonde. Hij zou de wagen hebben gehuurd die gebruikt werd bij de aanslag op de concertzaal Bataclan. Een broer van hem is omgekomen bij de aanslagen in Parijs, een derde broer is eerder al opgepakt in Molenbeek.

De Franse politie heeft een opsporingsbericht verspreid met de foto van de verdachte. De politie voegt eraan toe dat het om een "gevaarlijk individu" gaat en roept mensen op niet rechtstreeks in contact te komen met de man door zelf in te grijpen.

Er is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de man. Het is evenwel niet helemaal duidelijk of de man nog voortvluchtig is dan wel of hij is omgekomen bij de aanslagen.

Volgens de Franse autoriteiten is hij direct betrokken bij de dodelijke aanslagen in Parijs. Hij zou namelijk de zwarte Polo hebben gehuurd  waarin de aanvallers naar de Bataclan reden, de concertzaal in Parijs waar 89 mensen werden in koelen bloede doodgeschoten.

Hij is de broer van een van de daders die in Parijs omkwam bij de aanslagen. Een andere broer werd al verhoord. Het parket ontkent dat de man vrijgelaten werd.

Eerder op de dag raakte bekend dat twee van de overleden daders van de aanslagen in Parijs woonden in ons land, meer bepaald in Brussel en in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Ze hebben de Franse nationaliteit. Het gaat om een 20-jarige die een zelfmoordaanslag pleegde aan het Stade de France en een 31-jarige die zichzelf liet ontploffen op Boulevard Voltaire in Parijs. Samen met een eerder geïdentificeerde 29-jarige Fransman, zijn er nu in totaal al drie daders geïdentificeerd.

Dat er een link is met ons land, werd gisteren duidelijk. Zo werden er in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij zijn in totaal zeven personen zijn opgepakt.

Een aantal van hen is voor de onderzoeksrechter verschenen die moet beslissen over hun verdere aanhouding. België en Frankrijk hebben intussen een gemeenschappelijk onderzoeksteam opgericht. Op dit ogenblik zijn er ook Franse onderzoekers in België.

Sint-Jans-Molenbeek

Sint-Jans-Molenbeek is in beeld gekomen door twee auto's die in Parijs werden teruggevonden na de aanslagen. De ene auto werd aan concertzaal Bataclan gevonden, de andere in de buurt van het kerkhof Père-Lachaise. In die laatste wagen werden nog verschillende kalasjnikovs aangetroffen, zo vernam Europe 1 uit gerechtelijke bron. Het is vanuit die wagen dat de terroristen aanslagen pleegden op terrassen.

Beide wagens werden begin deze week gehuurd door twee broers uit Sint-Jans-Molenbeek. Een van de broers zou ook bekendstaan als Syriëstrijder.

Twee van de broers zijn gisterochtend samen met een derde persoon vanuit Frankrijk naar België gereisd (in een andere wagen nvdr.). De politie heeft hen omstreeks 9.10 uur op de A2 in de richting van België ter hoogte van de Franse stad Cambrai tegengehouden voor een controle. Ze mochten na die controle doorrijden. In de namiddag werd het voertuig waarmee de drie naar België reisden, teruggevonden in Sint-Jans-Molenbeek.

Franse media erg scherp

"De Franse media spreken vandaag maar over één ding: "la piste belge"", vertelt VRT-journalist Steven Decraene vanuit Parijs. "Ze vinden dat alle logistiek en planning vanuit België komt. Ze noemen ons land zelfs "la capitale jihadiste d'Europe". Sterke aantijgingen en beschuldigingen dus naar ons land.

Het Franse gerecht dringt nog meer aan op samenwerking met het Belgische gerecht, zodanig dat de link Molenbeek-Parijs opgerold kan worden. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zit dan ook vanmiddag samen met onze minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)."