Roemenië krijgt regering van in Brussel gevormde technocraten

De nieuwe Roemeense premier Dacian Ciolos, oud-eurocommissaris van Landbouw, heeft de samenstelling van zijn regering bekendgemaakt. Dat kabinet bestaat uitsluitend uit technocraten die bij de EU hebben gewerkt of die uit de privésector komen. De 46-jarige Ciolos was dinsdag door het conservatieve staatshoofd Klaus Iohannis als nieuwe premier aangeduid na het ontslag van de sociaaldemocraat Victor Ponta. Die diende zijn ontslag in na het drama in een discotheek in Boekarest, dat 55 mensenlevens kostte.

Taak nummer één voor de regering-Ciolos is het goedkeuren van een begroting voor 2016. Om die begroting, gebaseerd op een door Brussel goedgekeurd deficit, in goede banen te leiden, koos Ciolos voor een door de wol geverfde experte, Anca Paliu-Dragu. Justitie komt in handen van Cristina Guseth, die in Boekarest voor de Europese Commissie heeft gewerkt en die sinds 1998 aan het hoofd staat van de neoconservatieve Amerikaanse ngo Freedom House.

Minister van Europese Aangelegenheden - een belangrijke post omdat Roemenië flink in het rood staat bij Brussel - wordt Aura Raducu, een functionaris van de BERD, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Defensie gaat naar oud-ambassadeur bij de EU Mihnea Motoc.